185 nieuwe coronabesmettingen in België, 14 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis

Er zijn maandag 185 nieuwe besmettingen met het sars-CoV-2-virus vastgesteld in ons land. Dat brengt het totaal aantal besmettingen in ons land op 1.243. Volgens het Crisiscentrum kan de golf nieuwe patiënten vooralsnog goed worden verwerkt, en is er voorlopig nog geen nood aan een totale lockdown.

edm

De nieuwe cijfers werden medegedeeld op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Het gaat om 106 vastgestelde besmettingen in Vlaanderen, 33 in Wallonië en 38 in Brussel. Acht besmettingen zijn van onbekende origine.

Viroloog Steven Van Gucht wijst er nogmaals op dat het vermoedelijk een onderschatting is van het aantal besmettingen in ons land. 'Het getal blijft een beetje stabiel de voorbije dagen. Dit is wel een onderschatting, want niet iedereen wordt getest.'

'We denken dat er nog heel wat besmettingen zijn die we niet kunnen detecteren omdat de symptomen ofwel te mild zijn ofwel omdat de personen niet worden getest ofwel omdat de personen geen symptomen vertonen. We kunnen op dit ogenblik dus geen exact cijfer plakken op het vermoedelijke totaal aantal besmettingen', aldus nog Van Gucht.

De meeste vastgestelde besmettingen situeren zich in de leeftijdscategorie 40 tot 49 jaar. De hele bevolking testen op het virus is niet meer aan de orde, benadrukt Van Gucht, omdat het virus al continu in transmissie is.

Veertien mensen ontslagen uit het ziekenhuis

In totaal werden 361 covid-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, dat zijn er 109 meer op één dag tijd. 79 personen liggen op de afdeling intensieve zorg, een stijging van 26 patiënten. 51 van hen worden beademd, dat is een stijging met 20.

Er zijn intussen ook al tien mensen overleden aan de gevolgen van covid-19, de meeste van hen waren hoogbejaard.

Maar er is ook goed nieuws: veertien mensen werden intussen ontslagen uit het ziekenhuis omdat ze genezen verklaard zijn, aldus Van Gucht.

Hij ging op de persconferentie ook in op de waarschuwing van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) om geen ontstekingsremmers zoals ibuprofen te gebruiken bij symptomen van het nieuwe coronavirus, omdat die het ziekteverloop zouden kunnen versterken. Volgens het Crisiscentrum is die bewering niet gestoeld op wetenschappelijk bewijs. Wel waarschuwt hij zieken om niet zomaar aan zelfmedicatie te doen en hun dokter te contacteren.

'Niet het moment om uw creativiteit te tonen'

Benoit Ramacker, woordvoerder van het Crisiscentrum, roept op om de opgelegde maatregelen strikt te blijven naleven. 'Dit is absoluut niet het moment om uw creativiteit te tonen. Enkel als we nu en samen deze maatregelen naleven, kunnen we de verspreiding van het nieuwe coronavirus afremmen.' Samen met experten wordt gekeken of de maatregelen moeten worden aangepast.

Hij gaf ook nog een verduidelijking bij de openbare markten. 'Die kunnen enkel doorgaan als de lokale besturen de social distancing kunnen respecteren. Als dat niet gegarandeerd wordt, kunnen de openbare markten niet doorgaan.'

Het Crisiscentrum betreurt ook de verkoop van mondmaskers op tweedehandssites. 'We roepen deze mensen op om hun burgerplicht op te nemen en deze mondmaskers door te geven aan mensen die werkzaam zijn in de gezondheidssector', aldus Ramackers.

Het Crisiscentrum broedt ook op richtlijnen voor mensen die zelf mondmaskers wensen te maken, maar benadrukt dat het enkel kan gaan om mondmaskers voor privégebruik, en deze mondmaskers niet geschikt zijn om gebruikt te worden door medisch personeel.

Tot slot volgt er nog een oproep om goed geïnformeerd te blijven. 'We merken dat er nog veel valse informatie de ronde doet, we vragen daarom om vooral de officiële kanalen goed te volgen. We doen er alles aan om op onze referentiewebsite de informatie steeds actieel te houden. Raadpleeg eerst onze faq alvorens je naar het contactecentrum telefoneert (te bereiken op het nummer 0800/14.689, red.), zo vermijden we een overbelasting van dit nummer.'

'Voorlopig nog geen behoefte aan lockdown'

Of er ook een totale lockdown moet komen, zoals in Frankrijk, kunnen ze bij het Crisiscentrum voorlopig niet zeggen. 'De criteria om maatregelen te verstrengen zijn afhankelijk of we indicaties krijgen dat het gezondheidssyteem te snel belast zou worden', zegt Van Gucht.

'Als we de golf nieuwe patiënten goed kunnen blijven verwerken, zoals voorlopig nog het geval is, zijn de huidige maatregelen voldoende. Neemt het aantal patiënten te snel toe, dan moeten we de maatregelen versterken.'

Over de noodzaak aan collectieve immuniteit: 'Het is de enige manier om virus te stoppen, dat staat als een paal boven water', zegt Van Gucht.

'Maar met welke snelheid willen we dit laten optreden? Het mag niet te snel gebeuren, dit virus is heel besmettelijk en verspreidt zich zeer snel. We kunnen niet wachten op die collectieve immuniteit, want in de tussentijd zijn er zware gevolgen bij een klein deeltje van de bevolking. Als we de verspreiding nu niet afremmen, krijg je sowieso een overbelasting van het gezondheidssysteem.'

Coronavirus en reizen, voorlopig geen goede combinatie

Tienduizenden Vlamingen zien hun vakantieplannen in het water vallen door het negatieve reisadvies. Hoe moet het nu verder?

Paracetamol eerste keuze bij koorts en pijn door covid-19

Themabeeld © Photo News

Als u symptomen heeft die kunnen wijzen op een infectie met het nieuwe coronavirus, zoals koorts en hoofdpijn, dan is paracetamol de eerste keuze om die te bestrijden.

Dat advies geeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidszorg (FAGG) naar aanleiding van berichten dat een behandeling met ibuprofen en verwante ontstekingsremmers het verloop van de ziekte zou kunnen verergeren. Voor die laatste piste bestaat in het geval van covid-19 nog geen wetenschappelijke onderbouwing, zegt het FAGG, daarin bijgetreden door het het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Maar ibuprofen en andere niet-steroïdale ontstekingsremmers (zogeheten NSAID’s, zoals brufen, nurofen, junifen, voltaren of diclofenac) zijn sowieso niet de eerste keuze bij bestrijding van koorts en hoofdpijn, aldus het FAGG. De medicijnen kunnen namelijk vervelende bijwerkingen hebben, net als acetylsalicylzuur (‘aspirine’).

Paracetamol (het werkzame bestanddeel van onder meer Dafalgan of Perdolan) heeft een gunstiger veiligheidsprofiel. Daarom is het de eerste keuze bij bestrijding van koorts en hoofdpijn, op voorwaarde dat het niet wordt geslikt als combinatieproduct acetylsalicylzuur.

Het BCFI, Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie, gaf eerder de waarschuwing om geen NSAID’s te gebruiken bij covid-19-patiënten. Het volgde daarmee de raad van de Franse gezondheidsdiensten, die stelden dat NSAID’s de infectie kunnen verergeren. Dat advies was gebaseerd op de ervaring met een aantal Franse patiënten, niet op grote, statistisch gecontroleerde studies.

Patiënten die chronisch worden behandeld met ontstekingsremmers mogen hun behandeling overigens niet onderbreken of stoppen zonder hun arts te raadplegen, benadrukt het FAGG.

Race naar ‘zwangerschapstest’ voor coronavirus

Wie is wel, wie is niet besmet? Meerdere bedrijven werken koortsachtig aan een sneltest waarmee grote groepen getest kunnen worden.