Onder meer bij Volvo Gent is de situatie gespannen
Volledig scherm
Onder meer bij Volvo Gent is de situatie gespannen © BELGA

Onrust bij werknemers industrie en bouw groeit met de minuut: “Nog te veel ondernemingen lijken te wachten op volledige lockdown”

Iedereen moét telewerken. Maar wat als je in de maakindustrie actief bent, en aan een werf, productiemachine of lopende band verbonden bent? De ongerustheid bij de werknemers die elke dag naar de productievestiging moeten neemt met de minuut toe. Hier en daar weigeren sommigen nog aan het werk te gaan. Op heel wat plaatsen blijven mensen massaal afwezig wegens ziekte. “In de industrie is de situatie momenteel zeer explosief, zegt William Van Erdeghem van vakbond ACV Metea. De vakbonden roepen ondernemingen onmiddellijk op het gezond verstand te laten zegevieren. Zelf plannen ze geen acties.

43 reacties

  • Heino Van Rooy

    4 jaar geleden
    Makers van filters voor zwembaden en vloerverwarming enz. noemen zich nu essentieel. Dat daarbij angst ontstaat bij de mensen op de werkvloer intresseert de bazen geen hol. Dat deze mensen thuis komen elke dag bij hun gezin intresseert hen ook niet .
  • peter maas

    4 jaar geleden
    Zelfs Umicore durft zich nu "essentieel"te noemen! Eerst winst,dan de mensen dus.
  • Kelly Forre

    4 jaar geleden
    Er is veel onduidelijkheid of een zelfstandige in de bouw, (eenmanszaak) nog mag werken. Vind daar niks van terug. Als je dan niet kan werken omdat mensen zelf aangeven om de werken uit te stellen. Krijg je als zelfstandige een overbruggingspremie. Een som die alle kosten die je als zelfstandige hebt, met dit bedrag niet kan dekken. Hoe moet dit verder...?
  • londers kathleen

    4 jaar geleden
    Mijn man is zelfstandig schilder en wou zijn gasten sinds vandaag thuishouden. Een telefoontje met het sociaal secretariaat maakte duidelijk dat tijdelijke werkloosheid wegens economische reden niet aangevraagd kan worden omdat het orderboekje goed gevuld is. Maar wat als je bij de mensen, begrijpelijk, niet mag werken? Vreemde, onduidelijke situatie...
  • lode wijk

    4 jaar geleden
    Voor kleine zelfstandigen zou er net zoveel steun moeten zijn als voor grotere, een lock down volledig zou duidelijker zijn, en mensen het zou maar tot hoogstens eind juni zijn, dus nog niet zo erg als een oorlog die geen einddatum heeft. Of schaf de belasting voor 6 maanden af, lijkt mij redelijk toch.