Direct naar artikelinhoud
EK voetbal

Geen Europees kampioenschap voetbal komende zomer: EURO 2020 uitgesteld naar 2021

Geen Europees kampioenschap voetbal komende zomer: EURO 2020 uitgesteld naar 2021
Beeld AP

Geen Europees kampioenschap voetbal komende zomer. EURO 2020 wordt uitgesteld naar de zomer van 2021. Dat besliste de UEFA vandaag na topoverleg met haar lidstaten, de competities en clubs. Volgens de Noorse voetbalbond vindt het EK plaats van 11 juni tot en met 11 juli - de finale. 

Overladen pleinen of stampvolle cafés om de Rode Duivels aan te moedigen zullen we komende zomer niet te zien krijgen. EURO 2020 wordt uitgesteld naar de zomer van 2021. Een beslissing die eraan zat te komen. De UEFA overlegde met haar 55 lidstaten, de European Leagues (de vereniging van 27 Europese competities), de European Club Association (ECA), die de belangen van de Europese clubs behartigt, en de internationale spelersvakbond FIFPro. Daaruit kwam EK-uitstel naar 2021 als voornaamste optie.

Door de verspreiding van het coronavirus liggen quasi alle nationale voetbalcompetities stil en schuift de voetbalkalender alsmaar verder op. De prioriteit ligt bij de UEFA op het afwerken van de competities, want de verdeling van de Europese tickets en het financiële plaatje zouden anders voor problemen kunnen zorgen. Het afwerken van de competities betekent dat er al zeker tot in juni, de maand waarin het EK van start ging, moet gespeeld worden om alle uitgestelde matchen in te halen. Een onmogelijke combinatie. De openingswedstrijd tussen Italië en Turkije vond normaal gezien plaats op 12 juni in Rome, maar daarop zal het dus wachten zijn tot volgend jaar.

Wat met Nations League?

Door het uitstel naar komende zomer komt het EK wel in het vaarwater van de Nations League. De finale van de tweede editie van het landentoernooi staat gepland voor 6 juni van 2021. Ook het EK voetbal voor vrouwen staat oorspronkelijk geprogrammeerd in de zomer van 2021 (11 juli - 1 augustus) en ook het WK voor clubs zou in de zomer van volgend jaar afgewerkt worden. Waar deze drie toernooien hun plaats nu zullen krijgen op de kalender, is nog niet duidelijk. 

Wat met Nations League?
Beeld AP