De premier legde haar regeerverklaring af in een zo goed als lege Kamer.
Volledig scherm
De premier legde haar regeerverklaring af in een zo goed als lege Kamer. © BELGA

Wilmès vraagt vertrouwen voor bijna lege Kamer: “Coronavirus is een ernstig gevaar, nu samenwerken in nationale eenheid”

In de Kamer heeft premier Sophie Wilmès (MR) haar regeerverklaring voorgelezen. Die stond volledig in het teken van de strijd tegen het coronavirus. Wilmès vroeg na haar toespraak het vertrouwen van het parlement, waarover donderdag gestemd zal worden. Eerder had ze op het Koninklijk Paleis in Brussel de eed afgelegd als premier van een minderheidsregering met volheid van bevoegdheden. Zoals bekend zal de opdracht van de regering evenwel beperkt worden tot het nemen van maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen op gezondheids- en economisch vlak. Wilmès keert dan ook “uiterlijk binnen zes maanden” terug naar het parlement om er het vertrouwen voor de regering te vragen. “De bedoeling moet blijven om op termijn een federale regering te vormen die beschikt over een meerderheid voor een globaal en positief project voor ons land”, zei ze. 

211 reacties

  • jack vandenhende

    4 jaar geleden
    Ian Vandenbossche , als je wilt reageren doet het dan op de echte feiten , in plaats van met je eigen onware interpretatie te reageren . Dat de NVA deze gecamoufleerde 'Vivaldi' regering niet steunt is meer dan normaal . Maar De Wever heeft heel duidelijk gezegt , dat de NVA ALLES zal steunen in verband met Corona . Het is door halve , valse en onware reacties van mensen zoals u , dat er een verkeerde beeld gevormd word . Probeert eens op een eerlijk en waardige manier uw gedacht te plaatsen .
  • Pascal Fransen

    4 jaar geleden
    Dat er moet ingegrepen worden ja, waarom neemt men dan geen voorbeeld aan Frankrijk, huur, elektriciteit, gas, water moet niet betaald worden zolang de Corona crisis duurt. Dit is voor de mensen een serieuze kost en neemt een serieuze hap uit het loon. Vele mensen blijven werken omdat ze moeten, thuisblijven is geen optie (komen in geldproblemen) maar proberen toch zo veilig mogelijk te werken. Niet werken, geen geld. Voor de Kamerleden niet werken toch buitensporige wedde opstrijken.
  • Wilfried Vanden Berg

    4 jaar geleden
    Hoe meer je als partij verlies ( OVLD en CD&) hoe meer kans je maakt om minister te worden . Als winnaar nooit . De politieke dictatuur van België . En OVLD en CD&V spannen daar de kroon in .
  • Luc Van Doren

    4 jaar geleden
    Europa hoor je nergens, wat voor mij het ultieme bewijs is dat het een geldopslorpende machine is die enkel bestaat om een groot aantal mensen rijk te maken. Maar in essentie heeft het geen nut. Je hoort of ziet hen niet. Na de crisis zal je weer van horen. Waarschijnlijk zullen ze geld nodig hebben...
  • Jan Verbinnen

    4 jaar geleden
    Alle previvaldi is een feit. Dus anders zou ze vertrouwen niet terug komen vragen in 6 maand. Dacht dat crisis maar 2 maand zou duren.
  1. Regering-Wilmès maakt doorstart als minderheidsregering en krijgt van oppositiepartijen tijdelijke volmachten om coronacrisis aan te pakken

    Regering-Wilmès maakt doorstart als minder­heids­re­ge­ring en krijgt van oppositie­par­tij­en tijdelijke volmachten om coronacri­sis aan te pakken

    De huidige ontslagnemende regering-Wilmès (MR, CD&V en Open Vld) zal een doorstart maken tot een tijdelijke minderheidsregering met gedoogsteun vanuit de oppositie. Daar zijn tien verschillende partijen in het parlement het over eens geraakt, hebben koninklijke onderhandelaars Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) vanavond aangekondigd. De nieuwe ‘noodregering’ Wilmès II krijgt van oppositiepartijen PS, sp.a, Groen, Ecolo, N-VA, cdH en Défi bovendien steun om gedurende drie tot zes maanden volmachten in te zetten om de coronacrisis aan te pakken. Premier Sophie Wilmès (MR) begint morgen als formateur aan de vorming van haar ‘nieuwe’ regering, met daarin dus exact dezelfde partijen en ministers als vandaag.
  2. De Wever: “Wilden volwaardige regering vormen, maar PS heeft akkoord daarover op tv opgeblazen”

    De Wever: “Wilden volwaardi­ge regering vormen, maar PS heeft akkoord daarover op tv opgeblazen”

    N-VA wilde zo snel mogelijk een volwaardige regering met de PS vormen om het komende jaar de coronacrisis aan te pakken. Maar de PS heeft een princiepsakkoord daarover zondagmorgen opgeblazen. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. De N-VA zal het voorstel van volmacht dat de “restregering” op tafel zal leggen voor de aanpak van de crisis de komende maanden “constructief bekijken”, zegt De Wever.