De premier legde haar regeerverklaring af in een zo goed als lege Kamer.
Volledig scherm
De premier legde haar regeerverklaring af in een zo goed als lege Kamer. © BELGA

Wilmès vraagt vertrouwen voor bijna lege Kamer: “Coronavirus is een ernstig gevaar, nu samenwerken in nationale eenheid”

In de Kamer heeft premier Sophie Wilmès (MR) haar regeerverklaring voorgelezen. Die stond volledig in het teken van de strijd tegen het coronavirus. Wilmès vroeg na haar toespraak het vertrouwen van het parlement, waarover donderdag gestemd zal worden. Eerder had ze op het Koninklijk Paleis in Brussel de eed afgelegd als premier van een minderheidsregering met volheid van bevoegdheden. Zoals bekend zal de opdracht van de regering evenwel beperkt worden tot het nemen van maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen op gezondheids- en economisch vlak. Wilmès keert dan ook “uiterlijk binnen zes maanden” terug naar het parlement om er het vertrouwen voor de regering te vragen. “De bedoeling moet blijven om op termijn een federale regering te vormen die beschikt over een meerderheid voor een globaal en positief project voor ons land”, zei ze. 

211 reacties

  • jack vandenhende

    4 jaar geleden
    Ian Vandenbossche , als je wilt reageren doet het dan op de echte feiten , in plaats van met je eigen onware interpretatie te reageren . Dat de NVA deze gecamoufleerde 'Vivaldi' regering niet steunt is meer dan normaal . Maar De Wever heeft heel duidelijk gezegt , dat de NVA ALLES zal steunen in verband met Corona . Het is door halve , valse en onware reacties van mensen zoals u , dat er een verkeerde beeld gevormd word . Probeert eens op een eerlijk en waardige manier uw gedacht te plaatsen .
  • Pascal Fransen

    4 jaar geleden
    Dat er moet ingegrepen worden ja, waarom neemt men dan geen voorbeeld aan Frankrijk, huur, elektriciteit, gas, water moet niet betaald worden zolang de Corona crisis duurt. Dit is voor de mensen een serieuze kost en neemt een serieuze hap uit het loon. Vele mensen blijven werken omdat ze moeten, thuisblijven is geen optie (komen in geldproblemen) maar proberen toch zo veilig mogelijk te werken. Niet werken, geen geld. Voor de Kamerleden niet werken toch buitensporige wedde opstrijken.
  • Wilfried Vanden Berg

    4 jaar geleden
    Hoe meer je als partij verlies ( OVLD en CD&) hoe meer kans je maakt om minister te worden . Als winnaar nooit . De politieke dictatuur van België . En OVLD en CD&V spannen daar de kroon in .
  • Luc Van Doren

    4 jaar geleden
    Europa hoor je nergens, wat voor mij het ultieme bewijs is dat het een geldopslorpende machine is die enkel bestaat om een groot aantal mensen rijk te maken. Maar in essentie heeft het geen nut. Je hoort of ziet hen niet. Na de crisis zal je weer van horen. Waarschijnlijk zullen ze geld nodig hebben...
  • Jan Verbinnen

    4 jaar geleden
    Alle previvaldi is een feit. Dus anders zou ze vertrouwen niet terug komen vragen in 6 maand. Dacht dat crisis maar 2 maand zou duren.