© Photo News

Coronaregering-Wilmès II van start: “Ik ben vastberadener dan ooit”

“We moeten samenwerken om de gezondheid van onze burgers te beschermen.” Die oproep deed premier Sophie Wilmès (MR) zonet in haar regeerverklaring. “Uiterlijk binnen zes maanden keer ik terug naar het parlement om er het vertrouwen voor de regering te vragen.”

Yves Lambrix / Liliana Casagrande

Nooit eerder in de naoorlogse geschiedenis van ons land moet de Kamer zo surrealistisch hebben geoogd als deze namiddag. Naast Kamervoorzitter Patrick Dewael en de vicepremiers waren enkel de fractieleiders aanwezig op de regeerverklaring van premier Wilmès. De andere parlementsleden volgden de zitting via een livestream, en dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volwaardige regering

Nadat ze de moed en toewijding van al het zorgpersoneel in de verf had gezet, kondigde Wilmès een nieuwe vergadering van de Nationale Veiligheidsraad aan. “Die zal snel beslissen over bijkomende maatregelen om de gezondheid van al onze burgers te beschermen”, aldus de eerste minister. “We gaan door een periode zonder voorgaande. Dat vereist ongekende en uitzonderlijke maatregelen om onze mensen te beschermen. Daarvoor moeten we samenwerken in nationale eenheid, hand in hand. We moeten burgerzin en solidariteit tonen.”

De premier zei te beseffen dat het zondagavondakkoord een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. In dat akkoord werd afgesproken de huidige minderheidsregering van MR, Open Vld en CD&V wordt omgevormd tot een regering met volheid van bevoegdheid. “Om de gezondheid te beschermen, de orde te handhaven en de sociaaleconomische gevolgen te beheersen”, aldus de eerste minister.

De nieuwe regering zal met voorlopige twaalfden blijven werken. Wel wordt een provisie van 1 miljard euro vrijgemaakt om de coronacrisis te bestrijden. Om snel te kunnen handelen krijgt de regering-Wilmès II volmachten van het parlement. “Die zullen slaan op de volksgezondheid, sociale zaken, veiligheid en het economische luik”, aldus Wilmès. “Deze volmachten zullen inhoudelijk verfijnd worden voordat ze ter stemming aan de Kamer worden voorgelegd (donderdagnamiddag, nvdr).”

“Binnen zes maanden”

Premier Sophie Wilmès keert “uiterlijk binnen zes maanden” terug naar het parlement om er het vertrouwen voor de regering te vragen. “ Daardoor zullen we het kader van de lopende zaken voor de onderwerpen buiten deze crisis niet overstijgen. Want de bedoeling moet blijven om op termijn een federale regering te vormen die beschikt over een meerderheid voor een globaal en positief project voor ons land”, zei Wilmès, die maandag al door het Paleis werd belast met de opdracht om een volwaardige regering te vormen.

Meteen na haar regeerverklaring vroeg Wilmès het vertrouwen van de Kamer. Na het minidebat met de fractieleiders donderdagvoormiddag zal dit donderdagnamiddag via naamafroeping - de parlementsleden komen een voor een het halfrond binnen om hun stem schriftelijk in een urn te deponeren – gebeuren. Naast PS, sp.a, Groen, Ecolo, zouden ook het cdH en Défi het vertrouwen geven. De N-VA zal dit niet doen omdat ze liever een tijdelijke regering met een meerderheid had gehad in de plaats van de minderheidsregering met volle bevoegdheden die er nu komt.

“Ik ben me bewust van de context die me hier brengt, maar ben ook vastberadener dan ooit”, sloot Wilmès af. “Met één simpele doelstelling voor ogen: de gezondheid van onze bevolking beschermen. Dat is geen programmapunt, dat is onze meest fundamentele opdracht.”

Eedaflegging

Deze voormiddag had Sophie Wilmès in het Koninklijk Paleis al de eed afgelegd als premier van de nieuwe minderheidsregering. Ook haar 12 ministers deden dat. Aan Vlaamse kant gaat het om Koen Geens (CD&V), Alexander De Croo (Open Vld), Pieter De Crem (CD&V), Maggie De Block (Open Vld), Philippe De Backer (Open Vld) en Nathalie Muylle (CD&V).

Doordat de ministers niet langer als Kamerleden in de regering van lopende zaken zetelen maar als volwaardige ministers mochten ook tien opvolgers de eed afleggen als Kamerlid - enkel Pieter De Crem had zijn kamerzitje net na de verkiezingen al afgestaan. De bekendste onder hen is Sammy Mahdi, die Koen Geens in het halfrond mag vervangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer