© JEFFREY GAENS

Genk kan zo goed als zeker een kruis maken over Play-Off 1

Na een nieuwe nederlaag in Waregem mag Genk nu wel definitief een kruis maken over deelname aan Play-Off 1. Zulte Waregem klopte de Limburgers in een fel bevochten maar weinig hoogstaand duel met het kleinste verschil: 1-0. Essevee kon na vier speeldagen nog eens winnen en blijft tweede, op één puntje van leider Club Brugge. Genk zakt steeds verder weg na 4 op 15 en heeft nu al negen punten achterstand op de zesde in de stand.

vml

Zulte Waregem verloor vorige week in Oostende (1-1) zijn leidersplaats na een schamele 3 op 12. Maar dat weet coach Dury vooral aan pech en arbitrale fouten, waardoor hij amper wijzigingen doorvoerde, enkel Lepoint kreeg rust. Aanvoerde Mbaye Leye geraakt dan toch fit. Bij de bezoekers gooide de geplaagde Peter Maes enkele nieuwe jongens in de strijd om de laatste strohalm voor Play-off 1 te grijpen. Heynen verving de geschorste Ndidi, Bailey zat op de bank naast onder meer Karelis, Dewaest en Walsh. Buffel speelde zijn 300e wedstrijd in de Belgische eerste klasse.

Hoewel er dus wel wat op het spel stond, vielen er weinig kansen te noteren. Er werd vooral strijd geleverd op het middenveld, met veel inzet maar te weinig goed voetbal. Enkele schoten uit de tweede lijn gaven beide doelmannen toch even werk, echter zonder het te bedreigen. Essevee pakte echter weer uit met heel veel pressing en dat leverde halfweg de eerste helft ook een doelpunt op. Na een snel genomen vrije trap kon Leye van in de hoek voortrekken naar de infiltrerende Meïté, die via de binnenkant van de verste paal de bal in doel knikkerde: 1-0. Er viel nog een doelpunt aan elke kant maar de goals van Kaya (duwfout van Meïté) en Trossard (buitenspel Susic) werden terecht afgekeurd.

Zulte Waregem

Genk

Zelfde spelbeeld na rust

Als Genk uitzicht wilde houden op Play-off 1, moest het uit een ander vaatje tappen na rust. Maes voerde echter geen wissels door, aan de overkant mocht Lepoint dan toch Marrone komen vervangen.

Genk moest komen en kwam ook meteen maar Bossut pareerde het schot van Samatta. Onder impuls van Pozuelo probeerden de bezoekers de wedstrijd in handen te nemen maar de thuisploeg kon zo wel zijn geliefde spelletje spelen.

Veel kansen leverde het niet op. Dan toch even opwinding bij een heerlijke assist van Kaya maar Leye stond nipt buitenspel. Doelman Bizot ontsnapte aan een kaart wegens handspel toen hij attent reageerde op een diepe bal maar door gleed tot buiten de witte lijnen.

Het ontbrak Genk aan vuur en Maes wisselde een onopvallende Trossard voor goudhaantje Bailey. Het was zwoegen en zweten voor Zulte Waregem: de spelers kregen zelfs spiekbriefjes toegestopt om tactische oplossingen te vinden maar dat baatte niet. Genk zette wel druk maar kon amper gevaar afdwingen en Maes gooide met Karelis nog een tweede spits naast Samatta in de strijd. Karlis kopte de grootste kans in de slotfase echter naast.