Vlaamse studentes zitten vast op Filipijnen terwijl de tijd tikt: “Met allerlaatste vlucht uit onze stad geraakt. Maar wat nu?”

© if

Drie Vlaamse studentes verpleegkunde die stage lopen in de Filipijnen, proberen al sinds vrijdag om weer thuis te raken. “Vannacht zijn we om 4 uur naar de plaatselijke luchthaven getrokken. We moesten weg, want de hele stad zou in lockdown gaan en er was nog maar één vlucht. Maar wat nu?”

Cedric Lagast

“Vrijdag hebben we plots het bericht gekregen dat we onze stage moesten afbreken en naar België terugkeren”, vertelt Chelsea Vonck uit Wolvertem, studente verpleegkunde aan de Erasmushogeschool in Brussel. Samen met Tess Tollenaire en Lotte De Schepper liep ze zeven weken lang stage in Iloilo, een kleine stad met 425.000 inwoners in het centrum van de Filipijnen.

“We verblijven er in een huis, samen met andere medische stagiairs uit andere landen. Maar vrijdag hebben we van de organisatie ‘Work the World’, die onze stage regelt, het advies gekregen om onze stage al na vier weken af te breken.”

LEES OOK. KAART. Besmettingen, doden en maatregelen: geen land ter wereld ontsnapt aan het coronavirus

© Google Maps

Dat vertrek blijkt in de praktijk zeer moeilijk te verlopen. “We hebben meteen een vlucht geboekt, om op maandag vanuit de hoofdstad Manilla te vertrekken. Maar zaterdag hebben we te horen gekregen dat de vlucht geannuleerd werd en dat Manilla in lockdown ging.”

Bewoners van de hoofdstad mogen hun huis enkel nog verlaten om naar het ziekenhuis, de apotheek of de supermarkt te gaan.

In de Filipijnen zijn 142 mensen besmet met de ziekte. Er stierven 12 personen. “We weten dat er nog twee Belgische studenten in Cebu City zitten”, zegt Vonck.

Allerlaatste vlucht

“Vanochtend zijn we om 4 uur voor de deur van de luchthaven gaan zitten”, zegt Vonck. Ze wisten dat er nog één vlucht vanuit Iloilo zou vertrekken. “Daarna zou ook die stad één maand lang in lockdown gaan en zouden we niet meer kunnen vertrekken.”

LEES OOK. Hoeveel mensen zijn er besmet en welke regio’s zijn het zwaarst getroffen? De belangrijkste coronacijfers op een rij

“Door zo vroeg te komen, konden we ons als eerste op een reservelijst inschrijven. Omdat enkele passagiers niet opdaagden, konden we uiteindelijk met de allerlaatste vlucht naar Clark International Airport vliegen.”

Daar zitten de drie studentes nu. Vanuit die luchthaven duurt een busreis vier uur, om in Manilla te raken. Een vlucht naar Frankfurt die ze voor donderdag geboekt hadden, werd opnieuw geannuleerd.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ook Clark gaat in lockdown. We proberen nu om met een taxi tot in Manilla te raken, in de hoop daar toch nog een vlucht naar Europa te vinden.”

Luchtbrug

Volgens Buitenlandse Zaken zitten er minstens 100 Belgen in de Filipijnen.

De Filipijnse regering liet op dinsdag weten dat buitenlanders nog 72 uur de tijd krijgen om het land te verlaten, vooraleer alles op slot gaat. “We raden alle Belgen aan om zich te registreren op Travellers Online”, zegt Buitenlandse Zaken. “We bekijken met touroperators en reisagenten wat we kunnen doen om mensen te helpen.”

In haar meest recente reisadvies raadt Buitenlandse Zaken alle Belgen in het buitenland aan om vervroegd terug te keren, dan wel bereid te zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun reisbestemming te blijven.

LEES OOK. Experts waarschuwen voor lockdown na zes nieuwe doden: “Het moet nóg strenger” (+)

Er zitten ook zo’n 1.000 Duitsers geblokkeerd in de Filipijnen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas kondigde aan dat hij 50 miljoen euro uittrekt om zijn landgenoten te repatriëren vanuit verschillende landen, waaronder de Filipijnen, maar ook Marokko, Egypte en de Dominicaanse Republiek. Hij sloot een akkoord met de luchtvaartmaatschappijen voor deze ‘luchtbrug’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer