Direct naar artikelinhoud
CoronatipsDirk De Wachter

Coronatips van psychiater Dirk De Wachter: ‘Eindelijk tijd om Proust te lezen’

Dirk De WachterBeeld Wouter Maeckelberghe

Hoe overleven notoire cultuurminnaars thuis hun corona-isolement? Vandaag: tips van psychiater Dirk De Wachter.

Wat is uw coronasituatie?

“Ik werk in een psychiatrisch ziekenhuis en wij denken momenteel heel erg na over hoe we goede blijvende zorg kunnen voorzien voor kwetsbare mensen. Er zijn mensen met risicoprofielen, vaak ook met lichamelijke aandoeningen zoals diabetes, mensen die wat geïsoleerd dreigen te zijn... Hoe kunnen we veilig voldoende verbinding houden? Da’s een grote zorg. Maar het mooie van deze lastige periode is dat de creativiteit van de mensen wordt aangesproken. En het mooie is dat de mensen met een grote psychische kwetsbaarheid daarin soms ook nog creatiever zijn dan de zogezegde niet-kwetsbaren. Maar verder is het toch ook een heel zorgelijke tijd.”

Waarmee verzet u de gedachten, nu de theaters en bioscopen gesloten zijn?

“Omdat ik nogal een drukbezette mens ben, en anderzijds een heel sponzige, culturele veelvraat, heb ik een grote hoeveelheid lectuur thuis, die ik op elk rustig moment graag ter hand neem. Zo stapelen zich heel wat boeken op, voor wanneer ik op pensioen ben, zeg ik dan... Momenteel ligt daar werk van Ilja Leonard Pfeijffer of Arnon Grunberg. Het is een hele stapel.” 

Voor welk ultiem boek hoopt u nu eindelijk tijd te vinden?

“Eigenlijk, als ik tijd heb, dan droom ik ervan mij aan het grote werk te zetten, en dan bedoel ik bijvoorbeeld À la recherche du temps perdu lezen, van Proust. Daar ben ik al een keer of drie in begonnen, maar altijd gestrand na enkele honderden bladzijden.”

Nog andere tips?

“Wat ik iedereen aanraad, is rondwandelen in de straten, zolang het nog mag. Ik ben nogal een specialist in cultuur die zich zonder verplichtingen en zonder organisatie aandient, zoals architectuur. Rondwandelen in de stad en naar boven kijken, ook op ‘gewone’ plekken: heerlijk. Het moet niet alleen op de Cogels-Osylei zijn, bij wijze van spreken. Dan blijkt er heel wat schoonheid te ontdekken. Architectuur is gratis en boeiend, het geeft je wat beweging, het is nu ook niet te druk, dus het kan echt fijn zijn om wat straten, wijken en juweeltjes van bouwstijlen te ontdekken.”

Wat is het eerste dat u gaat doen als de crisis achter de rug is?

“Het eerste dat ik zou doen is een etentje organiseren voor al mijn vrienden die ik dan eens goed ga vastpakken. Daar kijk ik nu al geweldig naar uit.”