Ook Nederland probeert immuniteit op te bouwen door virus meer vrije baan te geven

Om de verspreiding van het coronavirus in goede banen te leiden, heeft Nederland de strategie van ‘kudde-immuniteit’ aangenomen. Dat verschilt erg van onze aanpak en zou dus tot problemen kunnen leiden als onze grenzen openblijven.

De Nederlandse minister-president Mark Rutte kondigde de plannen maandag aan. Het is een riskante operatie, want het betekent dat het virus meer vrije baan krijgt, waardoor een groot deel van de bevolking geïnfecteerd geraakt. Het doel is dat het lichaam immuniteit opbouwt, waardoor het virus uiteindelijk uitsterft. Het VK kwam maandag al terug op de strategie.

Rutte waarschuwde in zijn speech dat een groot deel van zijn landgenoten besmet zal raken met het coronavirus covid-19. Hij sluit een totale afzondering van de inwoners – zoals in Frankrijk, Spanje en Italië – uit. ‘Het is geen makkelijke boodschap om te brengen, maar experten zeggen me dat dit de beste optie is’, zei hij in zijn televisietoespraak.

Gevaar voor België

Hoewel de Nederlandse regering zondag de sluiting van scholen, cafés, restaurants, bordelen en coffeeshops heeft bevolen tot 6 april, is een totale lockdown niet aan de orde. ‘In dat scenario zouden we ons land een jaar of meer moeten sluiten, met alle gevolgen van dien’, klonk het. En, vervolgde Rutten, ‘het virus zou meteen kunnen terugkeren als de maatregelen worden opgeheven.’ De regering streeft naar een gecontroleerde verspreiding.

De aanpak zou wel eens erg gevaarlijk kunnen zijn voor België. De verspreiding zou ‘maanden en zelfs langer’ in beslag kunnen nemen volgens de minister-president.

Bij ons zijn alle horecazaken en scholen gesloten, maar ook alle bijeenkomsten en sportactiviteiten. Een lockdown zou onderzocht worden. Maar als de grenzen niet gesloten worden, kunnen Nederlands nog altijd vrij rondlopen in ons land en dus een bevolking besmetten die het virus probeert tegen te gaan.

Gezondheidsbeleid ondermijnen

De maatregel zal de gezondheidsinfrastructuur van Nederland schaden, maar ook die van andere landen ondermijnen, de beschikbare ziekenhuisbedden verzadigen, de gezondheidsdiensten overbelasten en uiteindelijk de dood van miljoenen mensen veroorzaken.

De strategie wordt fel bekritiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een woordvoerder zei aan de Britse openbare omroep BBC dat ze ‘in theorie wel goed klinkt, maar op dit moment bevinden we ons in een situatie die actie vereist. We weten nog niet genoeg over het virus en het bestaat nog niet lang genoeg om te weten wat de immunologische effecten zijn.’

Dat was een kritiek op de Britse keuze voor kudde-immuniteit, die niet meer doorgaat. Premier Boris Johnson had daar gezegd dat Britten zich moesten voorbereiden op de dood van hun familieleden. Voor u achteruitdeinst: net als Nederland heeft het VK alarmerende statistieken over de evolutie van de epidemie, die de collectieve immuniteit ‘rechtvaardigt’. Britse wetenschappers geloven dat 40 tot 70 procent van de wereldbevolking zal worden getroffen door het virus. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf vorige week het cijfer van 60 tot 70 procent. En de onderwijsminister in Frankrijk had het op lange termijn over 50 tot 70 procent.

Volgens de laatste tellingen zijn er 1.413 besmettingen in Nederland en 24 doden.

Meer