Direct naar artikelinhoud
DM ZaptSasha Van Der Speeten

Uitdaging: stel de meest originele lockdownplaylist samen vol artiesten die eigenlijk niet bestaan

Syd en Stan in de Netflix-serie 'I Am Not Okay with This'.Beeld rv

Sasha Van der Speeten zet deze week de blik op oneindig in DM zapt. Vandaag: Bloodwitch bestaat niet!

“So, Bloodwitch, I am right?”

“Wat?”

“Bloodwitch, hou je van hun muziek?”

“Wat een slechte bandnaam.”

“Nee, ’t is juist perfect.”

“I bet they sound like shit.”

Nou, dat valt best mee. Bovenstaande conversatie tussen het sociaal onaangepaste tienermeisje Syd en haar vreemde schoolgenoot Stan (“the master of zero fucks”) komt uit de recente Netflix-serie I Am Not Okay with This. Daarin blijkt Bloodwitch zo’n beetje de hipsterband van het moment. Een handvol scènes later danst Syd op bed op een van hun liedjes terwijl Stan in zijn slaapkamer naar dezelfde song onder de hoofdtelefoon luistert. Klinkt heus niet slecht. Ergens tussen My Bloody Valentine en The Raveonettes.

Het geinige? Bloodwitch bestaat eigenlijk niet. Het is een spookproject dat speciaal voor de Netflix-reeks in het leven werd geroepen. Een beetje zoals al die fictieve bands die Stephen en David Dewaele van Soulwax bedachten voor de film Belgica. Ook in het geval van Bloodwitch leverden de makers geen half werk. Op Spotify vindt u zowaar een elf nummers tellend album van Bloodwitch dat bovendien erg vermakelijk klinkt. Achter de muziek gaan de Blur-gitarist Graham Coxon en de vooralsnog onbekende zangeres-actrice Tatyana Richaud schuil.

Lockdownplaylist

Ze zouden een erg entertainende playlist kunnen vullen, de fake-artiesten uit films en tv-reeksen die bij momenten interessanter en avontuurlijker – of op zijn minst grappiger – uit de hoek komen dan bestaande bands. Laten we het nu even niet hebben over voor de hand liggende groepen zoals Spinal Tap, Flight of the Conchords, Tenacious D of The Rutles, die gek genoeg de cross-over maakten naar de echte wereld en er min of meer een muziekcarrière op nahielden.

Nee, ik heb het over de pure fictiebands zoals The Fireys uit de poppenfilm Labyrinth, met ‘Chilly Down’, een song geschreven door David Bowie die de hoofdrol in die film vertolkte. Of de hilarische punkband Sex Bob-omb uit Scott Pilgrim vs. The World. De Led Zeppelin-kloon Stillwater uit het verrukkelijke Almost Famous. Of het waanzinnige gangsterraptrio CB4 uit de gelijknamige film, met een piepjonge Chris Rock! Of de grungeparodie Citizen Dick uit Singles van Cameron Crow, met de dijenkletser ‘Touch me, I’m Dick’, een knipoogje naar ‘Touch me, I’m Sick’ van Mudhoney. Dan zwijg ik nog over The Feminists uit de Brusselmans-verfilming Ex-drummer, een losgeslagen punkgroep van gehandicapten wier muziek in werkelijkheid werd gecomponeerd door Millionaire. Héérlijk!

Laat het een uitdaging zijn: stel de meest originele lockdownplaylist samen vol artiesten die eigenlijk niet bestaan, zij het alleen in films en op tv. Tussendoor mag u I Am Not Okay with This bingen. Wie tuk was op Carrie van Brian De Palma en op Scanners van David Cronenberg zal hoogstwaarschijnlijk smullen van de slotsequentie! Zo, tot hier de escapismetip van de dag. Euhm…Is er nog wc-papier?