Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

België komt tot stilstand: lockdown-light tot 5 april

Premier Wilmès met de leiders van de deelstaten na afloop van de persconferentie waarop de maatregelen werden aangekondigd.Beeld BELGA

Het openbare leven in België wordt nog verder teruggeschroefd. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad – waarin de premier, de minister-presidenten van de deelstaten en de bevoegde ministers zitten – vanavond beslist. 

Vanaf woensdagmiddag 12u zullen er verscherpte maatregelen gelden om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Voedingswinkels, apotheken en banken blijven open, maar andere niet-essentiële winkels zullen wel dicht moeten. Er komt ook een samenscholingsverbod, en burgers zullen ontmoedigd worden om buiten te komen. Thuiswerk wordt de norm, al zullen bedrijven waar dat niet mogelijk is niet verplicht moeten sluiten. De ingrepen worden van kracht tot minstens 5 april.

Lees hier wat de nieuwe maatregelen concreet betekenen.

Van een totale lockdown is geen sprake, maar het gaat wel om drastische maatregelen. In tegenstelling tot de Veiligheidsraad van vorige week, waar stevige discussies plaatsvonden tussen Nederlandstaligen en Franstaligen, was er deze keer veel meer eensgezindheid rond de tafel, meldt een goedgeplaatste bron. “Iedereen, ook de wetenschappers die de regering adviseren, was het erover eens dat er serieuze maatregelen genomen moesten worden.”

Normaliter had premier Sophie Wilmès om 18u een telefonische vergadering met de andere Europese leiders. Omdat de Veiligheidsraad enkele uren duurde, moest de premier daarvoor verstek geven.