Direct naar artikelinhoud
Politiek

Jambon: ‘Als we appel doen op burgerzin, moeten we toch niet met boetes staan zwaaien?’

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon roept iedereen op zich verantwoordelijk te gedragen, en de strengere maatregelen rond  de verspreiding van het coronavirus te volgen. Hij begrijpt de bezorgdheid van de kappers, die wel mogen openblijven. ‘Zij zullen wat vaker hun handen moeten wassen.’

Lees ook onze liveblog

De Nationale Veiligheidsraad besliste gisteren om de maatregelen tegen het coronavirus te verscherpen. Jambon geeft toe dat het voor de politie moeilijk is om te controleren of iedereen de regels naleeft. Er zullen volgens hem dan ook niet massaal GAS-boetes worden gegeven. “Dit gaat over burgerzin en verantwoordelijkheidsbesef”, benadrukt hij. “Als we een appel doen op burgerzin, dan moeten we toch niet met boetes staan zwaaien?”

Of dit al dan niet een lockdown moet worden genoemd, is volgens de N-VA’er geen zinnige discussie. “Dit zijn de maatregelen die de specialisten ons gevraagd hebben om te nemen. Het is zeker in de horeca een lockdown, het is zeker in de detailhandel een lockdown. Bij de bedrijven is het beeld een beetje verdeeld.”

Kappers

Jambon ging ook dieper in op de bezorgdheid die er bij kappers leeft. Zij mogen, ondanks de verscherpte maatregelen, wel openblijven. Nochtans is het voor kappers onmogelijk om de nodige afstand te bewaren tijdens het uitoefenen van hun job. “Ik knip niet op anderhalve meter”, klinkt het bij hen.

Jambon begrijpt hun ongerustheid, maar roept ook hier iedereen op om het gezond verstand te gebruiken. “Als iemand op je handen niest, breng je hand dan niet meteen naar je mond.” Verder zal het zaak zijn voor kappers om “wat vaker de handen te wassen”, meent Jambon.

Om 10 uur komt de Vlaamse regering samen om te bespreken of er eventueel extra maatregelen moeten worden genomen op economisch vlak.