Dodentol coronavirus in ons land stijgt naar 14, jongste was man van 59

Viroloog Steven Van Gucht. © Photo News

Er zijn in ons land al 14 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn er vier meer dan dinsdag gemeld. Het jongste slachtoffer was een man van 59 jaar, zo heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid woensdag bekendgemaakt in een nieuwe update.

In de ziekenhuizen zijn 135 extra besmette patiënten opgenomen, wat hun totaal op 496 brengt. Honderd van hen liggen op intensieve zorgen en 66 mensen worden beademd. Eenendertig patiënten hebben het ziekenhuis verlaten. De meeste dodelijke slachtoffers zijn 80- of 90-plussers, zei Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.

Het aantal bevestigde besmettingen is opgelopen met 243 tot 1.486 gevallen in België. Dat is een onderschatting, want niet iedereen met symptomen wordt getest. Het merendeel van de gevallen komt uit Vlaanderen, Brussel en Henegouwen.

Van Gucht legde uit dat de nieuwe maatregelen die dinsdagavond werden aangekondigd, nodig zijn om de trend te keren. Hij benadrukte nogmaals het belang van de hygiënemaatregelen: regelmatig handen wassen en niet met de handen aan het gezicht komen om een besmetting te vermijden.

De experten verwachten dat het aantal ziekenhuisopnames nog zal toenemen in de komende dagen. In het weekend verwacht Van Gucht een kentering, waarbij de eerste effecten van de maatregelen te zien zouden zijn. “Dan zal het stabiliseren of afnemen”, verwacht hij.

Er zijn op dit moment nog voldoende plaatsen in de ziekenhuizen, luidt het. Al zou het wel kunnen dat kleinere ziekenhuizen aan hun maximumcapaciteit komen. “Dan is er een spreidingsplan voorzien en worden ze verdeeld. Maar op dit ogenblik is dat geen issue.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen