Direct naar artikelinhoud
Maatregelen coronacrisis

Deze maatregelen neemt de Vlaamse regering tegen het coronavirus

Deze maatregelen neemt de Vlaamse regering tegen het coronavirus
Beeld Photo News

Na de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad kondigde ook de Vlaamse regering bijkomende maatregelen aan. Een overzicht.

Lees ook onze liveblog.

Vlamingen die technisch werkloos worden, moeten gedurende een maand geen gas, elektriciteit of water betalen.

De hinderpremie voor bedrijven die noodgedwongen moeten sluiten, wordt uitgebreid naar alle getroffen sectoren. Het gaat om een bedrag van 4.000 euro voor de eerste drie weken, en vervolgens 160 euro per bijkomende dag.

Ook de aanmoedigingspremie, die ertoe moet leiden dat werknemers van bedrijven in moeilijkheden vlotter deeltijds kunnen werken, wordt uitgebreid. Op die manier moeten hopelijk minder bedrijven de deuren sluiten ten gevolge van de coronacrisis.

VDAB zal een platform aanmaken voor gedeeld beheer, waar mensen in tijdelijke werkloosheid zich kunnen aanmelden voor een job in die sectoren waar nu extra personeel nodig is.

De vaccinaties door Kind en Gezin bij jonge kinderen worden opgeschort tot 5 april. 

Vakantiekampen en jeugdwerkactiviteiten in de paasvakantie gaan niet door.

Aan de lokale besturen wordt gevraagd om te bekijken welke lokale heffingen zij kunnen uitstellen om bedrijven te ondersteunen.

De inning van de verkeersbelastingen voor ondernemingen zal met vier maanden worden uitgesteld.

De scholen blijven open zodat de continuïteit van de essentiële diensten verzekerd kan worden. Toch roept onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) ouders op om in de mate van het mogelijke zelf voor de opvang van hun kinderen in te staan. “Beroep u enkel op het onderwijs als er echt geen enkel alternatief mogelijk is.”