Crevits en Somers wonen persconferentie bij via scherm, maar dat loopt niet zo vlot

VIDEO - De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Bart Somers zitten in quarantaine omdat ze mogelijk met het coronavirus in aanraking zijn gekomen. Ze woonden de persconferentie van de Vlaamse regering toch bij via een videoscherm. Dat liep bij Crevits echter niet van een leien dakje. Bekijk het in de video hierboven.

al

Vlaamse regering neemt energiefactuur één maand over van technisch werklozen

De Vlaamse regering neemt een nieuwe reeks maatregelen voor bedrijven en mensen die lijden onder de coronacrisis. De hinderpremie wordt uitgebreid, en de water-, gas- en elektriciteitsfactuur wordt voor één maand van alle tijdelijke werklozen kwijtgescholden. 'Als we de regels goed opvolgen, gaan we deze oorlog tegen een ongekende vijand samen aan kunnen.'

In een speciale opstelling - elke minister met een stoel ertussen, en twee ministers (Hilde Crevits en Bart Somers) via video - heeft de Vlaamse regering een toelichting van de nieuwe maatregelen gegeven voor de burgers en de pers.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) riep iedereen nogmaals op om de maatregelen strikt op te volgen. 'Als we die goed toepassen, gaan we deze ongeziene crisis, deze oorlog tegen een ongekende vijand, allemaal samen aan kunnen.' Jambon voegde toe dat het nummer 1700 ook voor alle vragen over het coronacrisis bereikbaar is.

Energiefactuur één maand kwijtgescholden

'De water-, gas- en elektriciteitsfactuur voor wie technisch werkloos wordt, zal voor één maand door Vlaamse regering kwijtgescholden worden', kondigde minister Zuhal Demir (N-VA) nog aan. De Vlaamse regering maakt 20 miljoen euro vrij voor de maatregel. De federale regering liet al weten dat er momenteel 400.000 mensen een tijdelijke werkloosheid hebben aangevraagd. Verwacht wordt dat het cijfer nog sterk zal stijgen.

Belangrijk nieuws kwam er ook nog van minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Die gaf aan dat alle jeugdkampen in de paasvakantie zullen worden geannuleerd. Hij riep nog op om niet massaal geld terug te vragen.

Beke: 'Breng zelfgemaakte mondmaskers naar woonzorgcentra'

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bedankte nog eens alle zorgverstrekkers. 'Een grote appreciatie van de hele Vlaamse regering.' Over de mondmaskers, zegt hij: 'We hebben extra budget van 7 miljoen euro vrijgemaakt, de bestellingen zijn geplaatst, we hopen dat ze binnenkort worden geleverd.'

'Aan alle sectoren die nog mondmaskers hebben en ze niet nodig hebben: breng die zo veel mogelijk naar het ziekenhuis. Als men zelf mondmaskers maakt: breng die naar de woonzorgcentra, zodat ook daar voldoende maskers zijn.'

Beke herhaalde dat de crèches open blijven. 'Ik wil de mensen in de kinderopvang uitdrukkelijk bedanken.' Volgens Beke is hun werk nodig opdat alle mensen die in essentiële sectoren werken dat ook kunnen blijven doen. De financiën in de kinderopvang zullen gegarandeerd blijven, benadrukt Beke. Alle respijtdagen worden opgeschort. Dat betekent dat mensen hun kinderen langer mogen thuis houden, zonder te moeten betalen. De medische reserve bestaat inmiddels uit meer dan 600 mensen, gaf Beke nog mee.

Crevits: 'Hinderpremie wordt uitgebreid'

'Eerst en vooral, zeer veel dank dat ik er zo bij kan zijn.' Crevits nam het woord via een videoconferentie, omdat in haar gezin het nieuwe coronavirus is vastgesteld. 'We nemen bijkomende maatregelen. De hinderpremie gaan we uitbreiden naar alle ondernemingen die moeten sluiten door de nieuwe maatregelen. Dat is dus 4.000 euro voor de eerste drie weken, daarna 160 euro per dag.' Dat geldt ook voor marktkramers, hotels die een ontbijtruimte moeten sluiten, en ook voor wie een afhaaldienst organiseert, benadrukt Crevits. Ook zelfstandigen in bijberoep genieten van de premie, tenminste als ze voldoende inkomsten hebben.

31.000 ondernemers hebben zo'n premie inmiddels aangevraagd. 'We hopen heel snel een automatische applicatie te hebben', zegt Crevits.

Ook de aanmoedigingspremie wordt versterkt. Die premie kan nu ook aangevraagd worden bij bedrijven die een productievermindering van 20 procent ondergaan door de crisis. De VDAB zal tenslotte een platform ontwikkelen zodat mensen die in tijdelijke werkloosheid zitten tóch kunnen bijverdienen. Die maatregel moet wel nog goedgekeurd worden door de federale regering.

Ondernemingen kunnen een overbruggingskrediet voortaan laten waarborgen voor 12 maanden in plaats van 3 maanden. 'We willen vermijden dat bedrijven over kop gaan door de drastische maatregelen die voor de gezondheid moeten genomen worden.'

'Ouders, zorg voor uw eigen kinderen'

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) legde nog uit waarom de scholen tóch open blijven. 'We baseren ons voor alle maatregelen op wat de experts en virologen zeggen, en zij vinden dat de scholen open moeten blijven. Scholen en leerkrachten zijn levensnoodzakelijk omdat ze levensnoodzakelijke jobs mogelijk maken. Maar ik doe toch een oproep: ouders, zorg er maximaal voor dat u zelf voor de opvang van uw kinderen zorgt. Beroep u enkel op het onderwijs, als het echt niet anders kan.'