Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Bernie Sanders gaat campagne evalueren na nieuwe stevige klappen

Bernie Sanders.Beeld Photo News

Senator Bernie Sanders, die in de Democratische voorverkiezingen alweer een reeks nederlagen heeft geleden, blijft nog in de verkiezingsrace, maar spreekt met zijn aanhang over de vraag "hoe de campagne ervoor staat".

Sanders is de grote verliezer in de laatste drie dinsdagen van de voorverkiezingen. Zijn rivaal ex-vicepresident Joe Biden won gisteren alweer in de staten waar gestemd werd. De Republikeinse president Trump twitterde - niet voor het eerst - dat Sanders het al heeft opgegeven en dat de Democratische Partij blij is van hem af te zijn.

Sanders verloor bij de voorverkiezingen in Florida, Illinois en Arizona van Biden. Die gaat inmiddels ruim aan kop. Zelfs sommige prominente aanhangers van Sanders erkennen publiekelijk dat hun favoriet weinig kans meer lijkt te maken om de officiële presidentskandidaat van de Democraten te worden.

Biden (77) en Sanders (78) zijn de enige twee serieuze kandidaten die nog meedoen aan de voorverkiezingen van deze partij. De meeste andere kandidaten hebben hun campagnes opgeschort na teleurstellende resultaten. Voormalige rivalen als Kamala Harris, Pete Buttigieg, Michael Bloomberg en Amy Klobuchar hebben hun steun uitgesproken voor Biden. Medestanders van de voormalige vicepresident denken dat Sanders te links is om Donald Trump uit het Witte Huis te verdrijven.

De politieke strijd wordt inmiddels overschaduwd door de uitbraak van het coronavirus. De voorverkiezingen in Louisiana, Georgia en Ohio zijn al uitgesteld vanwege de epidemie.