Direct naar artikelinhoud
CoronavirusOpsporing

Dreigend tekort aan coronatesten: De Block verbiedt zelftesten, laboratoria moeten reagentia opzij houden

Een testtubeBeeld REUTERS

De verschillende laboratoria in ons land zijn gevraagd om reagentia opzij te houden die nodig kunnen zijn voor het testen van corona. Dat is op dringende vraag van het referentielab voor de corona-uitbraak. ‘Er is een wereldwijde schaarste.’ Ondertussen verbiedt minister De Block het op de markt brengen en gebruiken van producten waarmee de burger zichzelf kan testen op corona. 

Via e-mail heeft Belvir, de vereniging voor virologen, de Belgische laboratoria gevraagd om al hun labactiviteiten stop te zetten die gebruik maken van vier types reagentia. Het gaat om types die van pas kunnen komen voor het testen van Covid-19. Die test gebeurt via een DNA-monster in de neus van de patiënt. De reagentia zijn chemische stoffen die het mogelijk maken om het virus te isoleren en te verveelvoudigen zodat het virus zichtbaar wordt.

“Er is wereldwijd een schaarste ontstaan aan reagentia en daarom nemen de laboratoria nu een voorzorgsmaatregel”, zegt Herman Favoreel, voorzitter van Belvir. “Bij zo’n pandemie is het beter om in een buffer te voorzien.”

Het UZ Leuven is het referentielab voor corona. Ook dat lab heeft nog eens een oproep verspreid. “Deze reagentia zijn nodig om zelf tests te doen volgens ‘de oude methode’ met fenol-chloroform-extractie bij gebrek aan voldoende kits”, staat in een e-mail.

Twee weken geleden al ontstonden de eerste problemen om aan extractiereagentia te geraken. De normale voorraad voor zes maanden was er op zes dagen doorgevlogen en intussen hadden China en Italië reagentia opgekocht. Daarom worden sinds 12 maart in België enkel nog ziekenhuispatiënten en bepaald zorgpersoneel getest op corona. 

Volgens Marc Van Ranst, de viroloog die het referentielab leidt, is er op dit moment nog geen acuut probleem met het aantal testen. 

“We leven van dag tot dag”, zegt Van Ranst. “Bovendien kan het aantal testen minder belangrijk worden, naarmate de epidemie zich uitbreidt. Die eerste gevallen kan je proberen te isoleren, maar als het er meer en meer worden, gaat dat niet. Bij een gezin van vier zieke kinderen, moet je bijvoorbeeld maar één van die kinderen testen.” 

Intussen heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een koninklijk besluit afgevaardigd dat een verbod voorziet op zogeheten zelftests of sneltests. Wereldwijd ontwikkelen er fabrikanten tests  waarmee de burger bij zichzelf kan nagaan of hij antilichamen voor het coronavirus heeft aangemaakt, maar er zijn twijfels bij de accuraatheid ervan. “Bovendien zou de onervaren gebruiker bij een zelfdiagnose het resultaat ook verkeerd kunnen interpreteren door een gebrek aan wetenschappelijke kennis”, zo zegt het KB. De minister verbiedt daarom “het op de markt brengen, de ingebruikname en het gebruik van snelle zelftesten”.