© © VIER / Tim De Backer

POLL. Wie wordt volgens u ‘De Slimste Mens ter Wereld’?

Olga Leyers, Eva De Roo en Gilles Van Bouwel spelen vanavond voor de zege in De Slimste Mens ter Wereld. Maar dé favoriet was Jonas Geirnaert, leert een enquête van iVox bij duizend Vlamingen. Enkele opvallende resultaten.

tdl

Vaakst getipt als winnaar: Jonas Geirnaert. Nu die is uitgeschakeld, zet de Vlaming vooral in op Olga Leyers, kort gevolgd door Gilles Van Bouwel en iets achterop Eva De Roo.

Sympathiekste deelnemer: Eva De Roo, gevolgd door Olga Leyers, Jonas Geirnaert, Katrin Kerkhofs en Bieke Ilegems. Mannen vinden Olga bijna even sympathiek als Eva, vrouwen duidelijk niet.

Het liefst op date met: Louis Talpe voor de vrouwen, Eva De Roo en Olga Leyers voor de mannen.

Het liefst op café doorzakken met: Axel Daeseleire, zowel bij vrouwen als mannen.

Ideale babysit: Bieke Ilegems, al zien de mannen ook Eva De Roo wel zitten voor de job.

Wie moet een programma krijgen op tv: Jonas Geirnaert.

Grappigste jurylid: Philippe Geubels, met grote voorsprong. Gevolgd door Marc-Marie Huijbreghts en Jeroom.

Jurylid dat niet hoeft terug te keren: Herman Brusselmans.

Kijkt u volgend jaar opnieuw: 93,8 procent zegt ja.

Welk jurylid moet er bij komen: Alex Agnew, Geert Hoste, Urbanus.

Wie moet meedoen: prins Laurent, Martine Tanghe en Jonas Van Geel.

‘De Slimste Mens’: de drie finalisten zijn bekend

© VIER

In een bloedstollende finale moesten we gisteren afscheid nemen van Ihsane Chioua Lekhli. Tijdens de laatste aflevering voor de finale strijden Eva De Roo, Jonas Geirnaert en Gilles Van Bouwel om het in de finale tegen Olga Leyers te mogen opnemen.

(Spoiler alert: lees niet verder als je de aflevering van woensdagavond nog wil bekijken!)

Wie is de nieuwkomer?

Nieuwkomer kunnen we hem amper noemen, want we hebben al heel wat gezien van Gilles Van Bouwel tijdens deze editie van De Slimste Mens. Hij wist in de eerdere afleveringen het maar liefst 10 episodes vol te houden, wat hem net niet in de befaamde “groep van 11” deed belanden.

Wie zit er in de jury?

Marc-Marie Huijbregts en Philippe Geubels bundelden opnieuw de krachten op de jurybank. Ze hadden duidelijk hun favorieten in het spel.

Philippe zegt het zo: “Het begint hier op een thema-aflevering te lijken. We hebben Gilles “de mol”... We hebben Eva die zo schattig is als een molletje... En we hebben Jonas die blijkbaar gekleed wordt door een mol.”

Niet alleen de kandidaten kregen het hard te verduren. Ook enkele andere mensen moesten eraan geloven. Toen Erik vroeg wie de nieuwe James Bond mocht worden, zeiden ze het volgende. “Dimitri Bont...ick”, klonk het. “Die heeft toch al een IQ van 007.”

Flauwste mop van de jury?

Erik verbaasde zich over de jonge leeftijd van de kandidaten voor zich. Eva en Gilles zijn 28, Jonas 34. Toen hij zich naar de jury wendde, vroeg hij wat zij eigenlijk deden toen ze jong waren. “Masturberen, Erik” was het snelle antwoord van jurylid Philippe Geubels. Volgens Marc-Marie bestaat er zelfs een wereldkampioenschap masturberen. “Ja, en dan zitten ze zo te oefenen, terwijl zijn vriendin wat zit te naaien.” Topsport, natuurlijk, voegde hij er nog aan toe.

Meest aangebrande grap?

Philippe Geubels wou nog even een inspirerende quote van zijn mama meegeven: “Waar een wil is, is een weg.” Echt waar, beweerde hij, want een vriend van haar was blind en hij was toch nog tandarts geworden. “Echt waar, Erik, gij kent hem, ze.” Waarop een lachsalvo van Erik volgde.

“Je doet jou toch geen groter plezier dan door jouw tanden uit te lachen, hé”, merkte Marc-Marie nog op. “Ik doe dat nooit, dat is zo zielig voor jouw tanden...” Erik vond het bijna sympathiek tot het jurylid nog aanvult: “Het is allemaal al erg genoeg.”

Hoe verliepen de eerste rondes?

Na de 3-6-9-ronde gingen Eva en Gilles verder met 80 seconden, Jonas met 70. Er werd opvallend sterk gespeeld door alle kandidaten. Na de puzzelronde waren er al scores van 273 (Gilles), 170 (Eva) en 195 (Jonas). Ook in de fotoronde werd er bijzonder sterk gespeeld, de antwoorden kwamen snel en op een indrukwekkende manier. Dat leverde een tussenstand op van 385 seconden voor Gilles, 266 voor Eva en 313 voor Jonas.

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld?

Gilles Van Bouwel speelde een heel straffe aflevering en niemand kon hem nog inhalen in de laatste ronde. Met een indrukwekkende score van 422 seconden vliegt hij er niet uit vlak voor de eindstreep. “Ik ben klei bij”, lachte hij opgelucht.

Hoe verloopt de finale?

De twee andere kandidaten startten ook met heel hoge scores: 392 en 354 seconden. Het beloofde al van het begin af aan een spannende finale te worden.

In een vraag over de Guldensporenslag sprak Eva per ongeluk over Napoleon, waarmee Erik even giechelde. “Zeg Erik, mij niet uitlachen, komaan, het is niet het moment”, was het antwoord. Ze moest niet bang zijn, want ze stond aan de leiding en wist ook nog enkele straffe antwoorden te vinden.

Jonas liet zich niet tactisch zakken toen hij met 35-44 de voorlaatste vraag afsloot, wat hem uiteindelijke fataal bleek. Eva wist hem naar huis te spelen met drie snelle antwoorden over Zlatan Ibrahimovic.

Wie komt er morgen nog bij in de finale?

De 19-jarige Olga Leyers, die het hoogste aantal afleveringen (11) meespeelde deze editie, zal het opnemen tegen Eva De Roo en Gilles Van Bouwel. De laatste episode zal het antwoord geven op de grote vraag: Wie wordt er de Slimste Mens Ter Wereld van 2016.

Gordon komt terug naar de ‘Slimste Mens’,... maar als jurylid

Wellicht zien we de Nederlandse zanger Gordon volgend jaar terug in De Slimste Mens op Vier: hij zegt gevraagd te zijn als jurylid.

Dat was zelfs al voor dit seizoen het geval, maar dat kreeg hij niet meer ingepland in zijn agenda. Maar voor het najaar van 2017 maakt hij naar eigen zeggen wel tijd om weer af te zakken naar de quiz. De Nederlander heeft zich goed geamuseerd tijdens zijn deelname. “Bij jullie is De Slimste Mens zoveel beter dan in Nederland”, zegt hij daarover. “Wat een saaie boel is me dat bij ons. Het lijkt wel alsof je naar een begrafenis zit te kijken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER