Direct naar artikelinhoud
CoronavirusKappers

Kappers boos dat coronamaatregelen niet voor hen gelden: ‘Het is alsof de overheid ons dwingt om voort te werken’

Kapster Mireille Taeldeman uit Maldegem.Beeld Damon De Backer

Terwijl alle niet-essentiële winkels en handelaars de deuren moeten sluiten, mogen kappers gewoon blijven doorwerken. Sectorfederatie Coiffure.org is niet te spreken over de maatregel. ‘Dit is verontrustend.’

“Ik snap het niet. Wij staan toch net echt dicht bij de mensen?” Mireille Taeldeman uit Maldegem kan het niet vatten. Zowat alle handelaars mogen niet meer voortwerken sinds woensdagmiddag 12 uur, maar voor kappers gelden de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus niet. Wel mag er slechts één klant per keer ontvangen worden, worden de hygiënische maatregelen verscherpt en moet er voldoende afstand tussen de aanwezigen zijn.

“Als ik iemand zijn haar was, dan hang ik bijna in die persoon zijn gezicht”, zegt Taeldeman. Dus sloot ze, samen met nog eens twintig andere kappers uit het dorp, vandaag de deuren. “Het is ook om onze klanten te beschermen”, zegt Taeldeman. “Ik heb veel oudere klanten die wekelijks langskomen.”

Ze zijn niet alleen in Maldegem. Ook keten Kreatos sloot met onmiddellijke ingang de deuren in alle 123 vestingen. “De gemiddelde vrouw gaat drie of vier keer per jaar naar de kapper”, zegt Denny Luyckx van Kreatos. “Dan moet dat in deze crisis toch even kunnen wachten.” Sectorfederatie Coiffure.org vraagt om de sluiting op te leggen. “Wij kunnen de gevraagde afstand niet respecteren en het is dus verontrustend dat de regering zich daar helemaal geen rekenschap van geeft”, zegt woordvoerder Mitch Mues.

Yves Stevens van het Crisiscentrum zegt de reactie van de kappers te snappen. “De redenering is dat het voor sommige mensen om hygiënische redenen toch belangrijk kan zijn om naar de kapper te kunnen gaan”, zegt hij. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) waren er veel tegenstrijdige signalen. “Blijkbaar is het zo dat een aantal kappers zelf vond dat ze open zouden kunnen blijven met bijkomende zorgmaatregelen”, zei hij in Het journaal.

Bij Coiffure.org vallen ze uit de lucht. “Wij hebben helemaal geen weet van kappers die open willen blijven”, zegt Mues. “In de eerste dagen, toen de ernst van de zaak misschien nog niet was doorgedrongen, zullen kappers daarom hebben gevraagd. Maar nu?”

Navraag bij viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) leert overigens “dat dit niet op aangeven van de virologen was”. “Medisch zou het beter zijn dat de kappers ook sluiten, al staat een kapper achter je en is het risico beperkter dan bij iemand die in je gezicht zou hoesten.”

Dubbel gevoel

Zijn er dan echt geen kappers die nu openblijven? Toch wel. “Zolang het mag, blijf ik wel open”, zegt Jurgen Devos, van de Gentse kapperszaak HAiR. “Maar het is wel met een dubbel gevoel. Als ik naast mij de nagelstudio zie sluiten, voelt het alsof ik onverantwoord bezig ben. Maar ik doe het evengoed voor mijn klanten die nog willen blijven komen en mij vertellen dat ze dat belangrijk vinden voor hun moraal. Wat moet ik anders doen thuis? Als kleine zelfstandige moet ik ook mijn centjes verdienen hoor.”

Kappers die uit eigen beweging hun zaak willen sluiten, botsen immers op het feit dat ze geen recht hebben op een hinderpremie van 4.000 euro als ze in de week dicht blijven. In het weekend hebben ze wel recht op een premie van 2.000 euro – de overheid heeft immers beslist dat ze op zaterdag wél de deuren moeten sluiten.

Volgens minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) hebben kappers overigens wel recht op het ‘overbruggingsrecht voor zelfstandigen’, een maandelijkse vergoeding van 1.291,69 euro. Het wetsvoorstel voorziet immers in de automatische toekenning van een vervangingsinkomen voor alle zelfstandigen van wie de activiteit is beperkt door maatregelen.

Hoe dan ook pleit Coiffure.org samen met zelfstandigenorganisatie UNIZO voor het aanpassen van de regel. “Normaal volgen wij de maatregelen getrouw op”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “Maar dit gaat gewoon in tegen alle andere maatregelen van social distancing. Leg mij maar eens uit hoe je als kapper op anderhalve meter van je klant kan blijven en toch je werk doen?”

Kapster Mireille Taeldeman uit Maldegem.Beeld Damon De Backer