Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Europese Centrale Bank pompt 750 miljard euro in economie

ECB-voorzitter Christine Lagarde.Beeld Getty Images

 De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt opnieuw in om de economische pijn van de uitbraak van het nieuwe coronavirus te verzachten. Na een noodoverleg op woensdagavond werd rond middernacht een extra opkoopprogramma van obligaties aangekondigd ter waarde van 750 miljard euro.

en

In een verklaring benadrukt ECB-voorzitter Christine Lagarde dat er “geen limiet” is als het gaat om de toewijding aan de euro. Daarnaast zullen de beleidsmakers bij de ECB volgens haar alles doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat. Daarmee lijkt Lagarde te zinspelen op de beroemde belofte van haar voorganger, voormalig ECB-president Mario Draghi. Die zei in 2012 “alles te doen” om de eurozone te redden uit de toenmalige eurocrisis.

De ECB kwam vorige week ook al met een pakket steunmaatregelen. Op de financiële markten werd dat optreden echter met weinig enthousiasme ontvangen. Veel analisten zeiden openlijk dat ze een krachtige uitspraak zoals Draghi die in 2012 had gedaan, bij Lagarde misten.

De situatie rond het coronavirus wordt de laatste dagen ook steeds nijpender. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire deed eerder op woensdag daarom al een oproep aan de ECB om snel met nieuwe stappen te komen. “Alle instrumenten waarover de ECB beschikt, moeten worden gebruikt en moeten snel en massaal worden ingezet”, zei hij. Steeds meer economen vrezen dat de Europese economie in een recessie zal belanden door de crisis.

Minstens tot eind 2020

Het noodprogramma dat nu is aangekondigd, loopt in ieder geval tot eind dit jaar. Als de coronacrisis dan nog niet voorbij is kan de ECB ook volgend jaar nog verdergaan met het opkopen van staatsobligaties en schuldpapier van bedrijven.

De centrale bank kiest er net als vorige week voor om de rente ongemoeid te laten. De rente in Europa ligt al heel lang erg laag. Andere centrale banken besloten onlangs wel om de rente te verlagen. Zo verraste de Amerikaanse Federal Reserve zondag de markten met een stevige renteverlaging. Woensdag sneed de centrale bank van Brazilië eveneens in de rente.

Olieprijzen stijgen

De olieprijzen stegen vandaag, nadat ze teruggevallen waren tot het laagste niveau in 18 jaar, na de aankondiging van zware steunmaatregelen ECB.

De prijs voor een vat van de soort WTI met levering in april steeg met bijna 17 procent tijdens de ochtendhandel in Azië, nadat die een dag eerder in New York nog met bijna een kwart gedaald was. En ook de prijs voor een vat van de Noordzeesoort Brent steeg met 8,5 procent, waar die een dag eerder nog met 14 procent gedaald was.

De paniek op de oliemarkt begon op 6 maart, na het mislukken van onderhandelingen tussen de Opec en Rusland rond een ondersteuningsbeleid voor de prijzen tegenover de zwakkere vraag.