Direct naar artikelinhoud
CoronavirusVoedselbanken

Voedselbanken in de problemen door gebrek aan vrijwilligers en hamstergedrag

Voedselbanken in de problemen door gebrek aan vrijwilligers en hamstergedrag
Beeld Tim Dirven

Voedselbanken en -bedelingen in ons land kampen met zware problemen. Door het hamstergedrag van mensen zijn de overschotten van winkels geslonken, en veel van de vrijwilligers bij organisaties behoren tot een risicogroep.

“Zestig procent van onze voeding is afkomstig van overschotten van de supermarkten en bedrijven. Die aanvoer is nu nagenoeg stilgevallen door de hamsterpraktijken in de winkels”, zegt Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB). Door problemen met de distributie moest de provinciale voedselbank in Antwerpen er tijdelijk de brui aan geven.

Veel lokale bedelingen kampen dan weer met een gebrek aan vrijwilligers. “Zowel ons verdeelpunt als de bijna zevenhonderd associaties die de bedelingen doen, rekenen vooral op oudere vrijwilligers. Die haken nu af en dat is begrijpelijk.” Volgens Hanne Geukens zijn er wel al voorbeelden waarbij de lokale besturen of OCMW’s bijspringen. “Maar veel locaties zijn wel niet goed voorzien op social distancing.”

De voedselbedelingen blijven op dit moment moedig voortsputteren. En door een onverwachte aanvoer van verse producten van bepaalde grootkeukens die de deuren moesten sluiten, zoals Ikea of Sodexo, lijkt de put voorlopig niet te diep. “Maar de aanvoer zal dus wellicht nog verder slinken. Het is met een bang hart afwachten”, zegt Mottar.

Kwetsbaren

In 2019 deden maandelijks 168.476 mensen een beroep op voedselhulp via lokaal aangesloten verenigingen, 6 procent meer dan in 2018. David de Vaal van Netwerk tegen Armoede vreest dan ook dat heel veel kwetsbaren opnieuw uit de boot vallen. “Het hamstergedrag doet zich bovendien ook vooral voor bij de goedkopere producten, die nu uitverkocht zijn.”

BFVB doet dan ook een oproep aan bevolking en overheid. Enerzijds om middelen op te halen, anderzijds om de tijdelijke nood aan vrijwilligers op te vangen. “We hopen daarbij niet alleen op de jongeren, maar ook op mensen die tijdelijk werkloos zijn. Al zal het een uitdaging worden om die mensen een opleiding te bieden.”

Bij het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) klinkt het dat de situatie van de voedselbedelingen nauw opgevolgd wordt. De hoop is ook dat het hamstergedrag niet blijft aanhouden, en dat de overschotten zich snel herstellen.