Direct naar artikelinhoud
InterviewWim Slabbinck

Lust en liefde in tijden van coronavirus: ‘Samen vastzitten hoeft niet negatief te zijn’

Seksuoloog Wim Slabbinck.Beeld DPG Media

Samen in thuisquarantaine: het klinkt knus en intiem. Of is dit het scenario waarin relaties breken? Seksuoloog Wim Slabbinck pleit voor weder­zijds begrip en geeft tips voor spannende binnenactiviteiten.  

Een lockdown brengt, naast financiële en sociale, ook relationele gevolgen met zich mee. Meerdere media berichtten de afgelopen week al over een piek in het aantal echtscheidingsaanvragen in China naar aanleiding van de corona-quarantaine. Wekenlang op elkaars lip zitten ten tijde van onzekerheid en stress, werkt nou niet per se sfeer- en libidoverhogend. Anderen voorspellen dan weer dat er zich over negen maanden een babyboom zal voordoen omdat dit natuurlijk de uitgelezen kans is om er lekker op los te wiepen. 

Tot welke groep jij behoort, heb je deels zelf in de hand. Volgens seksuoloog Wim Slabbinck hoeven deze weken in isolatie namelijk niet per se een relationele crisis te betekenen. Integendeel. “We zouden dit ook kunnen zien als uitgelezen kans om onze intieme band te versterken.”

Eerst even de feiten. Hoe zit dat met die echtscheidingspiek in China?

Wim Slabbinck: “Ik heb dat ook al in verschillende media gelezen. En ja, dat kan goed kloppen. Onderzoek in Amerika toonde ook al aan dat na orkaan Hugo, in 1989, er ook meer echtscheidingen in de getroffen gebieden plaatsvonden dan in de niet-getroffen gebieden. Maar aan de andere kant waren er op diezelfde plekken ook meer huwelijken en werden meer baby’s geboren. Samen in huis ‘vastzitten’ hoeft dus niet per se negatief te zijn maar kan ook als iets positiefs gezien worden. Dingen veranderen en dat vraagt aanpassing.”

Op welke manier kan je je hier als koppel op aanpassen?

“Als koppel moet je ook in deze nieuwe situatie een gezonde balans zien te vinden tussen veiligheid en avontuur. Veiligheid is iets wat je samen creëert in het samenwonen, samen koken, samen Netflix kijken, … het uitbouwen van een veilig nest dus. Voor het stukje avontuur ben je elk individueel verantwoordelijk en ligt het ook in de (nieuwe) dingen die je samen als koppel onderneemt.

“Verlangen wordt meestal het best gevoed door open te staan voor nieuwe ervaringen, waardoor je je partner in een ander licht kan zien. Indien we met onze partner nieuwe zaken kunnen beleven, zijn die meestal gunstig voor ons verlangen. Het helpt om je partner op een andere manier te zien dan die je thuis gewend bent. En die kant kan heel aantrekkelijk zijn.”

We zijn nu aangewezen op ons huis. Hoe pakken we dat avontuurlijke dan precies aan?

“In crisistijden ligt logischerwijs een heel sterke focus op het behouden van onze veiligheid. Sommige mensen hebben in deze periode een grotere behoefte aan affectie, anderen juist minder. Waar de een alles wilt weten over corona, sluit de ander zich er misschien liever van af. Luister naar wat je partners wensen zijn en spreek ook zeker die van jou uit. Laat elkaar hierbij altijd in elkaars waarde. Maar het is ook van belang dat we onze nood aan avontuur, aan nieuwe ervaringen, niet helemaal aan de kant zetten. Dat moet niet grotesk zijn, maar het vergt nu wel extra creativiteit.”

Heb je concrete tips waarmee we al zouden kunnen starten?

“Als je allebei thuis werkt, raad ik alvast aan om aparte werkplekken te voorzien. Ga niet samen aan de keukentafel zitten maar zorg dat je je eigen private space hebt. Zoek activiteiten die je in je eentje kunt doen maar maak ook plannen om samen actief bezig te zijn om die verbinding niet te verliezen. Dit kan gaan van samen jullie kookskills ontwikkelen tot brieven naar elkaar schrijven tot seksueel experimenteren.”

Is seks wel verstandig wanneer er zo’n virus heerst?

“Als er zich geen coronasymptomen voordoen, denk ik dat je gerust je seksleven verder kunt zetten zoals het was. Neem wel de nodige voorzorgen: ontsmet je handen voor de seks. Tongzoenen lijkt me nu ook niet het beste idee. Let er wel op dat er bij sommigen een soort van weerstand kan staan op seksueel gebied. Mensen voelen zich soms onveilig door het heersende virus. Er is geen bewijs dat je het coronavirus kunt krijgen of doorgeven via sperma, voorvocht uit je penis of vocht uit je vagina. Corona is géén soa – ook niet bij anale seks.”

En als iemand van het koppel wel symptomen vertoont?

“Dan zeg ik ‘neem het risico niet!’. Vermijd orale seks op alle vlakken. Er zijn genoeg manieren waarop het voor jullie beiden veilig kan. Masturbeer eens met elkaar op afstand. Dat kan spannend en ook fijn zijn. Al is de kans er natuurlijk ook dat de zin in seks verdwijnt zodra er symptomen zijn. Los daarvan is het belangrijk om elkaar vrij te laten om te masturberen. Een maand geen seks en niet masturberen is moeilijk. Maar blijf jezelf en elkaar vooral op een veilige manier ontdekken.”

Hoe doe je dat dan?

“Deze periode is perfect om elkaar nog beter te leren kennen. En dus ook op seksueel vlak. Een van de grootste misverstanden in relaties is dat mensen hun partner denken te kennen en dus geen vragen meer stellen. Er zijn tegenwoordig veel apps waarmee je elkaars seksuele voorkeur te weten kunt komen. Als je het moeilijk vindt om die uit te spreken, is er een app (https://www.ownyoursex.app) die enkel de voorkeuren laat zien aan de partner als die deze zelf ook aanvinkte. Ook de ‘misschiens’ worden hierbij getoond. Als je een meer relatiegerichte app wilt, kan je The Love Lab van Gottman Institute (https://www.gottman.com/love-lab/) gebruiken. Daar kan je vragen vinden die je aan je partner kunt stellen om een innigere connectie te ontwikkelen. Wanneer vind je mij aantrekkelijk? Vind je de seks die we hebben fijn? Dat soort dingen.”

Hoe zorgen we er als koppel voor dat we straks bij de groep van trouwers horen in plaats van de gescheiden?

“De allerbelangrijkste tip die je in je achterhoofd zou moeten houden is dat dit een uitzonderlijke situatie is en dat het volkomen normaal is dat er meer conflicten ontstaan dan dat je gewend bent. Probeer hier nuchter naar te kijken, relativeer de situatie en besef dat ruzie maken niet per se slecht is maar ook een manier om samen te groeien. We zitten in een shitstorm waar we samen doorheen moeten.”