© Photo News

Eenvoudige en snelle tijdelijke werkloosheid voor alle sectoren

De aanvraagprocedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt vereenvoudigd, versneld en zal voor alle sectoren gelden. Zelfstandigen die (deels) moeten sluiten, krijgen een vervangingsinkomen. Dat zal de federale regering vrijdag beslissen.

Yves Lambrix

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Sinds de uitbraak van de coronapandemie hebben honderden bedrijven in ons land gedeeltelijke of volledige technische werkloosheid voor hun personeel ingevoerd. Woensdag stond de teller op 552.474 tijdelijke werklozen. Technische werkloosheid houdt in dat hun job (en arbeidsovereenkomst) blijft bestaan, maar een tijdje in de koelkast wordt gestopt. In die tussenperiode krijgen de betrokken werknemers een vervangingsinkomen.

Op voorstel van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft het kernkabinet groen licht gegeven om de aanvraagprocedure voor technische werkloosheid grondig aan te passen. Ook de werkgeversorganisaties en vakbonden in de Groep van Tien werden vandaag ingelicht. Morgen formaliseert de federale regering de besluitvorming. Wat ligt er op tafel?

1. Als hun productie of diensten door de coronacrisis (deels) stilvallen, kunnen alle Belgische bedrijven in alle sectoren automatisch een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

2. Bedrijven die hun personeelsleden tijdelijk werkloos stellen wegens economische oorzaken (een brand, problemen met leveranciers, enz.) kunnen, in afwachting van het voleindigen van de procedure tot erkenning als onderneming in moeilijkheden, een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

3. De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt retroactief toegepast. Ze zal lopen van 13 maart (vorige week vrijdag) tot 30 juni.

4. De aanvraagprocedure wordt vereenvoudigd: werkgevers moeten slechts één document op de website van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) invullen met de namen van werknemers die in tijdelijke werkloosheid belanden.

5. De verwerking van de aanvragen wordt versneld. De RVA engageert zich om dag en nacht te werken om zo veel mogelijk dossiers onmiddellijk af te handelen. Die uitkering bedraagt in principe 70 procent van het gemiddeld loon (geplafonneerd op 2.755 euro). Als dit niet mogelijk is, en om te voorkomen dat de getroffen werknemers weken of maanden op hun uitkering moeten wachten waardoor ze hun vaste kosten (hypothecaire lening, energiekosten, enz.) niet langer kunnen betalen, wordt een maandelijks voorschot uitbetaald van 1.450 euro. Als de juiste berekening later is gemaakt, zal het eventuele tekort bijgepast worden.

6. Bij tijdelijke werkloosheid om economische redenen bepaalt de wet dat de werkgever in een minimum aanvulling voorziet. Die bedraagt 2 euro per arbeider en 5 euro per bediende per dag. Die bijdrage vervalt, zowel in geval van tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen als wegens overmacht.

7. Minister van Werk Nathalie Muylle heeft het parlement ook een wetsontwerp bij spoed ter stemming voorgelegd dat bepaalt dat zelfstandigen die omwille van de coronacrisis hun zaak moeten sluiten, één maand een vervangingsinkomen (overbruggingsrecht) krijgen. Die geldt ook bij gedeeltelijke sluiting of bij heroriëntatie van de activiteiten (restaurant schakelt over op afhaalmaaltijden). Voor een zelfstandige met kinderen ten laste wordt dit 1.614 euro, voor een zelfstandige zonder kinderen 1.291 euro. Het ontwerp werd zonet om 18 uur goedgekeurd

Voka Limburg, dat in Brussel mee op de besluitvorming heeft gewogen, is bijzonder tevreden: “In deze ongewone tijden is dit de belangrijkste economische maatregel voor bedrijven”, reageren de directeurs Johann Leten en Kris Claes. Ook Bart Lodewijckx van Unizo Limburg juicht het pakket maatregelen toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer