camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De vertrouwensstemming gebeurde in drie verschillende zalen van het parlement. Enkel de Kamerleden van wie de voornaam met de letters A tot K – zoals Kristof Calvo – begon, waren welkom in het halfrond.  Photo News

Sophie Wilmès krijgt geen vertrouwen van N-VA, Vlaams Belang en PVDA

Met 84 stemmen voor en 44 stemmen tegen heeft de Kamer donderdag het vertrouwen gegeven aan de regering-Wilmès. Behalve van de partijen in de regering (MR, Open VLD en CD&V) kreeg de regering de steun van de socialisten, groenen, CDH en DéFi en van voormalig PS’er Emir Kir. De tegenstemmen kwamen van N-VA, Vlaams Belang, PVDA en de onafhankelijke Jean-Marie Dedecker. Dankzij die steun kan het team van Sophie Wilmès (MR) voor minstens drie en maximaal zes maanden voluit de strijd aanbinden met de coronacrisis.

Door het coronavirus verliepen de debatten en de stemming op een ongeziene manier: tijdens het debat waren enkel de fractieleiders welkom in het halfrond, de stemming door de Kamerleden gebeurde ’s namiddags op drie verschillende locaties in het parlementsgebouw. Ook bij de debatten daarna was maar één lid per partij toegelaten. Na iedere tussenkomst werd het spreekgestoelte ontsmet.

N-VA gaf zoals aangekondigd niet het vertrouwen aan Wilmès en haar ploeg. Fractieleider Peter De Roover laakte dat zijn partij opzij werd geschoven. “De angst geïnfecteerd te raken door N-VA is blijkbaar groter dan de angst voor een infectie met het coronavirus.” Hij benadrukte wel dat zijn partij elke zinvolle maatregel tegen corona zal steunen.

De premier zelf herhaalde dat haar regering voor dossiers die niets met corona te maken hebben, niet buiten het kader van de lopende zaken zal treden.  (mvdr)