Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdVakantieplannen

Wat met de zomervakantie? Alle vragen over uw reisplannen beantwoord

Wat met de zomervakantie? Alle vragen over uw reisplannen beantwoord
Beeld AFP

De paasvakantie beleven we al zeker in ons kot. Maar hoe zit het met komende zomer, nu ook alle campings, bungalowparken, vakantiehuisjes en AirBnb’s moesten sluiten? Alle vragen over uw reisplannen beantwoord.

Mijn reistickets liggen klaar. Zal ik nog kunnen vertrekken?

U heeft de tickets voor die langverwachte lentereis of vakantietrip tijdens het paasverlof al in handen? Of u ze ook zal kunnen verzilveren, is momenteel afhankelijk van de vertrekdatum. “Momenteel loopt het negatief reisadvies dat Buitenlandse Zaken uitvaardigde tot en met 5 april, het eerste weekend van de paasvakantie”, zegt Pierre Fivet van ABTO, de vakvereniging van reisorganisatoren. “Dat betekent dat alle niet-essentiële reizen, zoals vakanties, met als uiterlijke vertrekdatum 5 april sowieso zijn geannuleerd. Alle klanten worden door hun reisorganisator hierover zelf gecontacteerd.”

Wat met de paasvakantie?

De grote touroperators TUI, Sunweb en Corendon annuleerden al hun reizen tot en met 5 april. Maar wat de paasvakantie zelf betreft, is er een pak minder duidelijkheid. “In theorie gaan die reizen vandaag nog gewoon door”, stelt de koepel van reisorganisatoren. “Maar een duidelijk zicht hebben ook wij daarop nog niet. Onze raad: aanzie nog even het toekomstig advies van Buitenlandse Zaken daarover.” Naar alle verwachting, ook van de experts, komt er een verlenging van het negatief reisadvies. Touroperator Joker Reizen heeft daar niet op gewacht, en besliste om alle groepsreizen tot eind mei te schrappen. Feit is dat heel wat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten al schrapten. Brussels Airlines schort vanaf zaterdag al zijn lijnvluchten voor vier weken op. Ryanair houdt vanaf 24 maart zo goed als alle toestellen aan de grond. Beide voorzien een mogelijkheid tot omboeking en terugbetaling.

Geen terugbetaling voorschot, wél coronavoucher

Klanten wier geboekte reis in het water valt, hebben twee mogelijkheden: de vakantie herboeken naar een latere datum, of het voorschot terugvragen. Het reeds betaalde bedrag zal echter niet worden teruggestort, maar worden gecompenseerd in de vorm van een ‘coronavoucher’. Die waardebon werd door het Federaal Kabinet van Werk, Economie en Consumenten speciaal in het leven geroepen om in geval van annulering een goed juridisch kader te bieden. De klant kan hem niet weigeren. “Met de coronavoucher kan de klant bij de reisorganisator of het boekingskantoor dezelfde of een andere reis op een later tijdstip boeken”, legt Fivet uit. De voucher is geldig voor boekingen tot 1 jaar na de annulering. “We zijn zeer blij met de coronavoucher – een Europese primeur. Zo zullen er geen gedupeerde klanten zijn, en komt de toeristische sector door massale terugbetalingen ook niet meteen in gevaar.”

Komt mijn reisverzekering tussen?

Geschrapte reizen met vertrek tot en met 5 april worden dus alvast gecompenseerd. Maar wat met mijn geld als ik het niet zie zitten om daarna – in de paasvakantie bijvoorbeeld – nog op reis te gaan? Zonder negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken is er dan géén coronavoucher. “Ook de meeste reisverzekeringen komen niet tussen”, weet Fivet. “Wie annuleert doet dat aan de geldende annulatievoorwaarden, en die kosten lopen veelal best op. Daarom: wacht nog even af.” Dat is ook het advies van Tui Fly. “Indien reizen na 5 april nog steeds onveilig wordt bevonden, zal de overheid het negatief advies wel verlengen”, meent woordvoerder Piet Demeyere.

Wat met zomervakantie?

Grote vraag blijft hoe onze zomervakantie er zal uitzien. Wie dat nog niet deed, is ondertussen mogelijk volop bezig met het plannen. Maar hoe groot is de kans dat we in juli of augustus op pakweg Kreta of Mallorca kunnen verpozen? De reissector kan daarover vandaag nog geen zinnig advies geven. “Niemand die weet hoe de situatie zich tegen dan zal ontwikkelen”, zegt Fivet. “Er is ook geen reden om daarover vandaag al te piekeren. Onze raad: heb nog wat geduld. Wacht de toekomstige adviezen van de overheid nog even af.”

Annulatieverzekering corona nodig?

Of het écht aan te raden valt, is een andere zaak, maar wie voor komende zomer tóch al wil boeken, kan dat. Momenteel zijn er nauwelijks of geen reserveringen, maar de boekingen voor juli en augustus staan wel gewoon openen, wereldwijd. “Nee, iets als een ‘coronavrije bestemming’ hebben we niet in de aanbieding”, klinkt het bij Tui. “Daarvoor verandert de situatie wereldwijd echt veel te snel.” 

Is het dan wel een goed idee om nu al voor de zomer te boeken? Volgens de touroperator houdt dat alvast geen risico in. “Geldt er in het allerslechtst geval ook in de zomer nog een negatief reisadvies, dan zal er ook dan met coronavouchers worden gewerkt. De touroperatoren zullen bij zo’n negatief advies nooit annulatiekosten aanrekenen. Op die manier geniet de reiziger eigenlijk altijd automatisch een soort van ‘coronaverzekering.’”

Eigen kust of Ardennen?

Voor alle zekerheid toch maar beter iets korter bij huis voorzien, zoals ook viroloog Van Ranst al opperde? Aan onze kust of in de Ardennen kan het eveneens aangenaam vertoeven zijn.  Al zal de zeedijk er deze paasvakantie, normaal gezien toch dé jaarlijkse topperiode aan de kust, wellicht doods en verlaten bijliggen. Het Nationaal Crisiscentrum liet weten dat, uitgezonderd de hotels (voor noodzakelijke reizen), alle recreatieve en toeristische logies – campings, vakantieparken, vakantiehuisjes, B&B’s, AirBnb’s, ...- onmiddellijk moeten sluiten. Zeker al tot en met 5 april blijven ze dicht. Maar de grote vakantieverhuurders aan de kust zijn ondertussen alle reservaties voor de hele paasvakantie aan het afbellen. “De gouverneur riep al op niet naar de kust te komen. Alles is gesloten, er valt hier toch niks te beleven.”  Ook wie een eigen buitenverblijf in de Ardennen of aan de kust heeft, mag daar voorlopig niet naartoe – onder meer om te voorkomen dat regio’s waar de gezondheidsvoorzieningen niet voorzien zijn op een een grote instroom overbelast zouden raken.

Wat met zomerfestivals? 

Ook de komende festivalzomer dreigt hoe langer hoe meer een erg mager beestje te worden. Zelfs als de crisis dan bij ons is bezworen, is het nog maar zeer de vraag of de overheid het risico wil lopen met grote evenementen en haar vele buitenlandse bezoekers het virus opnieuw in het land te brengen. Als we de epidemioloog mogen geloven, houden we zelfs de burenbarbecue deze zomer maar beter in gezinsverband.