België sluit grenzen voor niet-essentiële verplaatsingen

Sinds 15 uur zijn er grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België. In Maaseik, Lanaken en Kinrooi waren die al streng opgevoerd, maar de meeste burgemeester achten een permanente controle niet haalbaar.

Thomas Jansen en Phillip Pergens

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

LEES OOK. De Crem over in- en uitreisverbod: “Wie grens over moet voor werk, zal attest moeten voorleggen”

Na de noodkreet van de burgemeesters van Limburgse grensgemeenten donderdag heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem bekendgemaakt dat er sinds 15 uur grenscontroles gebeuren. “In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn”, zegt de mededeling van de minister. “Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd. Het Federaal Coördinatiecomité (COFECO) onder leiding van het Crisiscentrum wordt belast met de uitvoering van deze maatregelen”.

“Elke verplaatsing naar de tweede verblijven op het Belgisch grondgebied is eveneens verboden. De federale politie en de lokale politiezones worden belast met de toepassing van deze beslissing”, aldus De Crem.

LEES OOK. Grenscontroles in Kinrooi en Maaseik nadat burgemeesters aan alarmbel trekken

Klok rond

In Maaseik gebeurden al controles. Burgervader Johan Tollenaere wil dat zelfs 24/7 doen. Hij vraagt hiervoor ook de steun van het bovenlokale niveau om dit te realiseren. “Dat is nodig omdat Nederland en België andere maatregelen hanteren”, zegt hij. Daarnaast nam hij contact op met zijn collega van Echt-Susteren om ook de Nederlanders op de regels te wijzen. “Er zijn ook nog altijd landgenoten die over de grens in Nederland inkopen doen. Dag mag niet”, benadrukt hij nog eens.

Ook in Kinrooi zijn sinds donderdagavond strenge grenscontroles. “Op twee uur tijd hebben we 700 mensen teruggestuurd”, zegt burgemeester Jo Brouns. “Er zijn ook borden geplaatst om aan de Nederlanders duidelijk te maken dat er hier andere coronamaatregelen gelden en dat een tankbeurt geen goede reden is om de grens over te steken. We doen intensieve controles op de grote en de kleine grensovergangen, in twee richtingen. Maar alles 24 uur op 24, 7 dagen op 7 controleren, is onhaalbaar. Wij merken nu al dat de extra communicatie vanuit Nederland en de extra controles hun vruchten afwerpen. Het tanktoerisme neemt al fors af.”

Drie grote, tien kleine

Zijn collega-burgemeester in Lanaken, Marino Keulen, liet de grensovergangen in Smeermaas en Veldwezelt ook al extra controleren. Maar ook hij acht een permanente controle niet haalbaar. “Wij hebben drie grote grensovergangen en tien kleine”, zegt Keulen. “Daarom werken we met vliegende brigades, die streng controleren. Auto’s moeten massaal omkeren, in beide richtingen. Wie één keer de grens wil oversteken zonder geldige reden krijgt een waarschuwing. Gebeurt dat een tweede keer, dan volgt een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro. We werken met slimme camera’s, dus we kennen onze pappenheimers.”

Conserven 0,50 euro goedkoper

© tp

Keulen benadrukt dat de controles in twee richtingen zullen verlopen. “Vrijdagvoormiddag wilde een Belg boodschappen gaan doen bij Jumbo in Nederland, omdat daar de conserven 0,50 euro goedkoper waren. We hebben hem snel duidelijk gemaakt dat die conserven wel eens heel duur zouden kunnen uitvallen.” Volgens Keulen is er nog nooit zo’n groot verschil geweest in publieke opinie tussen de twee landen. “Nederlanders vinden onze maatregelen flauwekul, de Belgen steken massaal hun duim op. Nederland loopt veertien dagen achter op ons inzake het coronabeleid. Maar over twee weken hebben ze dezelfde maatregelen als wij. Althans, dat hoop ik.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer