Wie tijdelijk werkloos is, krijgt 150 euro bovenop uitkering

© Belga

Het kernkabinet van de regering-Wilmès kondigt aan dat mensen in tijdelijke werkloosheid bovenop hun uitkering ongeveer 150 euro per maand krijgen. Dat deden ze tijdens de aankondiging van het federaal plan voor sociale en economische bescherming.

al

Minister van Werk Nathalie Muylle legt uit dat het systeem van tijdelijke werkloosheid nu verandert naar de 'coronaprocedure'. Er is dus geen onderscheid meer tussen economische redenen of overmacht. 'Er komt nu bovenop de uitkering 5,63 euro per dag bij voor mensen die in de coronaprocedure zitten. Dat komt neer op 150 euro per maand.'

De procedure gaat nu ook automatisch, en duurt niet langer drie tot vier weken zoals vroeger. 'De groep wordt uitgebreid naar mensen die thuisblijven door besmette gezinsleden.' Gisteravond waren er 671.000 tijdelijk werklozen.

Ook voor zelfstandigen komen er extra steunmaatregelen. Voor belastingen komt er een uitstel van twee maanden, zegt minister van Financiën Alexander De Croo. Alle sociale bijdragen van het eerste en tweede kwartaal moeten pas op 15 december betaald worden.

'We zullen doen wat nodig is om de economie hierdoor te loodsen', zegt minister De Croo. De federale maatregelen om de gevolgen van de crisis op te vangen, wegen 8 tot 10 miljard euro op de begroting voor 2020. Dat zegt minister van Begroting David Clarinval. Er is een interdepartementale provisie van één miljard euro voor de strijd tegen het coronavirus. De maatregelen voor zelfstandigen zouden 1 tot 1,5 miljard euro kosten. Wat (deels) gerecupereerd kan worden in 2021 is het 4,5 miljard aan uitgestelde belastingen. Bij elke maand die deze crisis langer zou duren, zou er 2 tot 3 miljard bijkomen.

De periode voor seizoensarbeid wordt verdubbeld. Zo kunnen seizoensarbeiders hier blijven, wat nodig is voor de opstart voor land- en tuinbouwbedrijven. Veel buitenlandse arbeiders zouden nu terug moeten gaan naar hun thuisland, omdat hun contract van 65 dagen afloopt.

De premies van van deelstaten worden belastingvrij. 'In Vlaanderen is er een tussenkomt van 4.000 euro voor zaken die moeten sluiten. Die maatregel stellen we vrij van belasting op federaal niveau', zegt De Croo. Wat de garantieregeling betreft, is het overleg met banken nog bezig.

'Bedankt, zorgpersoneel'

'Iedereen blijft thuis', beklemtoont Wilmès. Je mag naar het werk gaan of boodschappen doen. Ook een luchtje scheppen mag met iemand die bij je thuis woont, of een vriend. 'Maar ga na het lopen, fietsen of wandelen direct terug naar huis. Blijf niet in parken. Bijeenkomsten zijn strikt verboden. En wanneer u ziek bent: blijf thuis. We rekenen op u om die regels te respecteren. Ze zijn moeilijk, maar essentieel.'

'Ik wil nogmaals het verplegende personeel bedanken voor het geweldig werk', begint premier Wilmès. Ze bedankt ook iedereen die om 20 uur 's avonds klapt vanop het balkon. 'Dat versterkt het gevoel van samenhorigheid, dat is essentieel in deze tijden. We mogen nooit vergeten dat we deel uitmaken van dezefde keten en dat ons gedrag een grote invloed heeft op anderen.'

Ze benadrukt ook dat telewerken de norm moet zijn, en dat de norm is dat iedereen blijft werken als dat mogelijk is. 'Als dat niet mogelijk is, moeten de regels van social distancing strikt nageleven worden op de werkvloer en tijdens het vervoer.' Die regels zijn niet van toepassing op cruciale sectoren, zoals de zorgsector. 'Maar zelfs in deze gevallen wordt het sterk aangeraden om de regels toe te passen als dat mogelijk is.'

'Banken moeten helpen'

'Tien jaar geleden hebben wij de banken moeten redden, nu moeten de banken ons helpen', zei minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) voor de aanvang.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.