Gent opent inzamelpunt voor mondmaskers

© Jimmy Kets

Mondmaskers, veiligheidsbrillen, schorten, handschoenen… Het Gentse stadsbestuur opent vandaag een inzamelpunt voor beschermingsmateriaal voor zorgverleners aan de Vliegtuiglaan.

Tuly Salumu

De voorbije dagen werd duidelijk dat er een tekort is aan mondmaskers in de zorgsector. Het Gentse stadsbestuur opent nu een inzamelpunt voor beschermingsmateriaal voor dokters en andere professionele zorgverleners aan de Vliegtuiglaan. Ze doet dat samen met de Huisartsenvereniging, die eerder al aan de alarmbel trok over het tekort aan mondmaskers.

Bedrijven kunnen in het inzamelpunt mondmaskers, veiligheidsbrillen, schorten, handschoenen, alcoholgel en andere veiligheidsspullen leveren. Het inzamelpunt opent in een magazijn aan de Vliegtuiglaan 5, met ingang langs de Zuiddokweg, en is geopend van maandag tot vrijdag van 8 tot 16 uur. De Huisartsenvereniging zorgt ervoor dat het materiaal bij de juiste organisaties terechtkomt. Ook vijf lokale dienstencentra doen intussen dienst als inzamelpunt voor zelfgemaakte mondmaskers.

De Stad neemt nog een rist andere maatregelen:

  • Zo werd eerder deze week een taskforce detailhandel en horeca opgericht. Die buigt zich over maatregelen om de Gentse handelaars tijdens en na de coronacrisis te ondersteunen.
  • De sluiting van de lokale dienstencentra is verlengd tot 19 april, maar senioren die hulp nodig hebben, kunnen er nog terecht als ze eerst telefoneren. Alle Gentse 75-plussers krijgen een brief in de bus.
  • De stedelijke basis- en middelbare scholen blijven open. De opkomst is wel laag. In het middelbaar is er bijna geen opvang nodig.
  • De stedelijke kinderdagverblijven en peutertuinen zijn open, maar veel ouders vangen hun kinderen zelf op. Wie geen beroep kan doen op niet-stedelijke kinderopvang, kan terecht bij Kinderopvangpunt Gent.
  • Alle jeugdactiviteiten zijn geannuleerd. Ook kampen tijdens de paasvakantie werden afgeblazen.
  • Begrafenissen gaan door, maar met maximaal 20 aanwezigen en enkel als ze de nodige afstand kunnen bewaren.
  • De regels voor huwelijken worden verstrengd. Ze kunnen enkel in extremis doorgaan, mits een gemotiveerde reden. Enkel de trouwers, maximum vier getuigen en hun fotograaf mogen aanwezig zijn. Andere huwelijken worden afgeraden en kunnen kosteloos verplaatst worden.
  • Zo goed als alle werven zijn intussen tot stilstand gekomen omdat de aannemers en leveranciers hun activiteiten gecontroleerd en gefaseerd stopzetten.
  • Twee gemeenteraadscommissies gingen al met succes digitaal door, ook de gemeenteraad van 23 maart zal digitaal verlopen, zij het met een beperkte agenda.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen