Direct naar artikelinhoud
WetenschapCoronavirus

Een beetje hoop: sterftekans door corona blijkt lager dan gedacht

Een beetje hoop: sterftekans door corona blijkt lager dan gedacht
Beeld Getty Images

Een beetje hoop uit China: van de inwoners van Wuhan die ziek werden door het coronavirus blijkt ‘slechts’ 1,4 procent overleden. Dat is de nieuwe schatting die Chinese onderzoekers in samenwerking met de WHO gisteren hebben gepubliceerd in vakblad Nature Medicine. Dat sterftecijfer is beduidend lager dan eerdere schattingen.

De nieuwe schatting van coronasterftecijfers in Wuhan is gebaseerd op de situatie op 29 februari toen in de stad bijna 49.000 gevallen van Covid-19 waren geregistreerd en bijna 2.200 patiënten waren overleden. 

Het risico hangt erg af van de leeftijd. Dat geldt zowel voor ziek worden na infectie als voor overlijden door Covid-19. Het sterfterisico van 1,4 procent geldt voor de totale populatie Covid-19 patiënten in Wuhan. Voor ouderen ligt het geschatte risico hoger, tot zo’n 6 procent voor mensen van tachtig of ouder. 

Omgekeerd geldt niet dat de jongste kinderen het laagste risico hebben, tenminste niet in deze nieuwe cijfers uit Wuhan. Tieners zitten ongeveer op dat gemiddelde van 1,4 procent voor de hele populatie. Twintigers zitten lager en bij dertigers lijkt het overlijdensrisico vrijwel 0.

De onderzoekers tekenen op dat deze schattingen niet zomaar op andere landen kunnen worden geplakt. De uitbraak van dit coronavirus begon in Wuhan, en heeft de gezondheidszorg in die Chinese stad volledig overbelast. In steden en landen waar de epidemie later is begonnen, is de zorg mogelijk beter voorbereid en toegerust, en kan het sterfterisico lager zijn. Dat wordt ook bevestigd door een vergelijking tussen Wuhan en andere Chinese steden: het sterfterisico ligt elders beduidend lager, aldus de onderzoekers.