Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Vlaamse universiteiten geven tot einde academiejaar enkel nog digitaal les

Vlaamse universiteiten geven tot einde academiejaar enkel nog digitaal les
Beeld Eric de Mildt

De vijf Vlaamse universiteiten hebben samen beslist om tot op het einde van dit academiejaar alle lessen uitsluitend digitaal te geven. 

Het gaat om de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt en de Katholieke Universiteit Leuven.

De rectoren van die universiteiten zaten deze ochtend samen om de beslissing te nemen over de toekomst van de lessen in deze onzekere tijden. Samen besloten ze om proactief te reageren op de coronacrisis die de studenten en professoren ook hard treft.

“Het leek ons beter om meteen te beslissen om de lessen tot op het einde van het semester digitaal te laten doorgaan”, vertelt Caroline Pauwels, rector van de VUB. In de komende dagen en weken zal er meer informatie bekendgemaakt worden over de verdere uitwerking, nadat alle faculteiten en diensten goed op elkaar afgestemd zijn. 

De regel is niet van toepassing voor onderzoek en telewerk. Toch zal de aanpassing groot zijn voor zowel studenten als professoren en daarom wordt geprobeerd om vast te houden aan verschillende principes.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog. 

De organisatie van de examens wordt nog verder bekeken en de huidige academische kalender zal maximaal behouden worden. Er wordt ook sterk gefocust op het vinden van alternatieven op afstand voor practica, de masterproef en de stage. De universiteiten garanderen ook dat er een vakantieperiode zal zijn voor studenten en docenten.

Universiteit Gent

De komende dagen zal een nieuwe invulling van het academiejaar voor de meer dan 40.000 studenten van de Universiteit Gent worden uitgewerkt. “Gemakkelijk wordt het niet. Maar moeilijk kan ook”, zegt rector Rik Van de Walle van Universiteit Gent.

Sommige studenten die een masterproef moeten maken, kunnen die gewoon verder zetten. Studenten die omwille van de coronacrisis hinder ondervonden met dataverzameling, experimenten of het verzamelen van bronnenmateriaal kunnen de masterproef afwerken op basis van het beschikbare materiaal. Studenten die omwille van de coronacrisis niet konden starten met dataverzameling, experimenten of veldwerk heroriënteren hun masterproef in overleg met hun promotor. In sommige gevallen is uitstel van indiening mogelijk tot ten laatste 15 juni.

Studenten mogen zich niet verplaatsen naar een stageplaats. Stages kunnen dus enkel vanop afstand doorgaan, al dan niet aangevuld met alternatieve stageopdrachten. De stages op afstand kunnen als volwaardige stages worden beschouwd. Stagestudenten zullen ten laatste eind volgende week van hun faculteit een bericht ontvangen omtrent de afwerking van hun stage.