Te veel toeristen naar Belgische kust, dus álle grenzen dicht: “Overtreders riskeren strenge boetes”

“Essentiële en professionele redenen.” Alleen daarvoor mag je België nog in en uit. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meegedeeld op een persconferentie. Overtreders riskeren een boete en een gevangenisstraf.

gjs

“Het kernkabinet heeft beslist om vanaf vandaag 15 uur inreis- en uitreiscontroles uit te voeren op niet-essentiële verplaatsingen”, zei De Crem vrijdagnamiddag. “In het bijzonder worden toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles uitgevoerd worden. Overtredingen zullen streng gesanctioneerd worden. Elke verplaatsing naar tweede verblijven op Belgisch grondgebied zijn eveneens verboden. De lokale politie zal toezien op de uitvoering ervan.”

Concreet betekent het dat de meeste mensen de Belgische grens niet meer zullen kunnen oversteken. “Als ze geen essentiële of professionele redenen hebben, worden ze teruggestuurd. Er was te veel niet-aanvaardbaar grensverkeer en daar moesten we tegen optreden. Voor de Belgen die nog in het buitenland verblijven, is er een richtlijn van kracht die toelaat dat mensen altijd kunnen terugkomen naar hun land van herkomst. Het transport van en naar België is trouwens niet inbegrepen in de maatregel. Het transport van goederen kan gewoon voortgaan.”

Samenscholingen aan de kust

De aanleiding voor de maatregel is dat er plots veel toeristische verplaatsingen vastgesteld werden richting de Belgische kust. “De gouverneurs hadden gemeld dat er veel toeristen kwamen naar de Belgische kust”, zei Bart Raeymaekers, directeur-generaal van het Crisiscentrum. “Samenscholingen zijn nu niet aan de orde, en als er nog een toevloed komt van het buitenland moet het helemaal vermeden worden. Daar hebben we dan ook ingegrepen.”

© kds

“We hebben deze maatregelen in het leven geroepen om nog ingrijpendere te voorkomen”, aldus Raeymaekers. “De maatregelen worden trouwens zeer goed opgevolgd tot nu toe. De bedoeling is om de grenzen niet af te sluiten en toezicht te houden op dat alleen essentiële verplaatsingen gebeuren en dat opgetreden wordt tegen andere verplaatsingen.”

Hangjongeren

De boete voor overtreders kan oplopen tot 4.000 euro en de mogelijke gevangenisstraf kan oplopen tot 4 maanden, klinkt het bij de politie. “Dat wordt met gezond verstand toegepast. De nadruk van de politie lag op het verbod op samenscholingen, en daar hebben we gemerkt dat er toch een blijvend probleem is van hangjongeren. Nu gaan we de nadruk leggen op het verbod om naar een tweede residentie te gaan, zeker als het goede weer eraan komt. Mensen die een attest van hun werkgever kunnen voorleggen, zullen het land wel nog in en uit mogen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen