Van de wijnbar naar het ziekenhuis: Bart is plots weer voltijds verpleegkundige

Bart en Vera kunnen nu even hun wijnbar niet openen en dus is Bart opnieuw voltijds aan de slag als verpleegkundige. © mvl

Dit weekend stond het opendeurweekend van de Wijnbar-t op Huinegem op het programma, maar het coronavirus verhindert dat. Nu de wijnbar gesloten is, herneemt Bart zijn job als voltijds verpleegkundige in het operatiekwartier.

Matthias Vanhamme

Bart Verdoodt en zijn echtgenote Vera Van de Velde zouden normaal dit weekend het vernieuwde concept van hun wijnbar en -winkel voorstellen tijdens een driedaags opendeurweekend. Voor Vera zou het ook de start zijn van haar nieuwe carrière als zelfstandig (re)integratiecoach, loopbaanbegeleidster en workshoporganisator voor personen in het onderwijs.

Maar door het coronavirus werd het evenement uiteraard afgelast. “Onze wijnbar is sinds vorige week vrijdag verplicht gesloten en ook de bestellingen voor wijn zijn beperkt. Wijn is uiteraard geen basisproduct en nu ook alle sociale contacten stilvallen, is er minder behoefte aan wijn”, zegt Bart. Hij houdt zich nu slechts een dag per week bezig met nieuwe bestellingen.

Bijscholing

Bart Verdoodt had ook een Vespa gekocht die hij wilde ombouwen tot mobiele wijnbar waarmee hij allerlei feesten en recepties kon opleuken. Maar van feesten is de komende weken geen sprake en dus besliste hij om opnieuw voltijds aan de slag te gaan als verpleegkundige.

“Door de wijnbar werkte ik nog halftijds als verpleegkundige op het operatiekwartier van het Brusselse Brugmannziekenhuis. Nu heb ik opnieuw tijd om even voltijds aan de slag te gaan.”

Volgende week wordt hij alweer ingezet op de dienst intensieve zorgen. “Ik volgde hiervoor al enkele bijscholingen zodat ik bijvoorbeeld de respiratoren kan bedienen. Ik zal ook voor belangrijke operaties ingeschakeld worden. Mogelijk kom ik daardoor ook in contact met patiënten die het coronavirus hebben. Voor mezelf is dat uiteraard zwaar, maar het blijft mijn job.”

Ernst

Volgens Bart zijn de collega’s alvast blij met de hulp. “Het zijn voor hen ook zware en lange dagen. Hopelijk is deze crisis snel achter de rug. Wie begaan is met de medemens volgt de richtlijnen dus best op. Als we die aan onze laars lappen, blijft het virus nog maanden actief”, waarschuwt Bart nog.

Volgens Bart zijn de vele steunbetuigingen aan hulpverleners ook zeer welkom. “Ons werk werd altijd als normaal aanzien en er werd steeds meer bezuinigd. Daarom doet het alle medisch personeel deugd dat er nu zoveel steunbetuigingen komen, het applaus is zeer welkom. En nu de Wijnbar-t toch gesloten is, kan er misschien wel eens een flesje voor de collega’s vanaf.”