558 nieuwe besmettingen, 30 nieuwe overlijdens: 'Weinig waarschijnlijk dat we op 5 april alle maatregelen kunnen lossen’

Het crisiscentrum voor de bestrijding van het coronavirus heeft nieuwe cijfers vrijgegeven. Er zijn 558 nieuwe besmettingen en er zijn 30 nieuwe overlijdens te betreuren. Dat brengt het totale aantal overlijdens op 67. De maatregelen werken, zegt het centrum.

fc

Haast alle nieuwe overlijdens zijn mensen die ouder zijn dan 65. Toch zijn er bij de overlijdens ook drie mensen te betreuren die jonger zijn dan 65. Eén van hen bevindt zich in de leeftijdscategorie tussen 25 en 44 jaar. De anderen waren tussen de 44 en 65 jaar.

Bijna altijd speelden ook onderliggende aandoeningen, meldde Steven Van Gucht van het crisiscentrum.

Hij blijft benadrukken dat alle leeftijden kunnen besmet raken. 'Het is zo dat jonge mensen gelukkig geen ernstige ziekte meemaken. Maar ze kunnen het virus wel verspreiden. Het is daarom belangrijk dat iedereen, ook jonge mensen, hun gedrag aanpassen.' Eerder verspreidde de Wereldgezondheidsorganisatie een gelijkaardige oproep.

Meer ziekenhuisopnames

Het crisiscentrum vraagt dat iedereen de regels goed opvolgt want het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. Er zijn 299 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat brengt het totale aantal op 1089. 74 nieuwe patiënten worden geholpen op de afdelingen intensieve zorg en 53 nieuwe worden beademd. In totaal liggen 238 mensen nu op intensieve zorg, van wie 167 mensen worden beademd.

58 mensen hebben vrijdag het ziekenhuis mogen verlaten.

Minder dan een derde van de beschikbare bedden op intensieve zorg is bezet. Er is dus nog capaciteit, zegt het crisiscentrum. Er worden bovendien nog steeds extra bedden vrijgemaakt in vele ziekenhuizen.

Van de 558 nieuwe bevestigde besmettingen zijn er 292 bijgekomen in Vlaanderen, 200 in Wallonië, 40 in Brussel en 16 waarvan de herkomst onbekend is. Het totaal aantal besmettingen in ons land ligt nu op 2815. Dat gaat om geregistreerde besmettingen natuurlijk, het werkelijke aantal kan hoger liggen.

Geen piek, maatregelen werken

Het crisiscentrum beklemtoont dat de cijfers dus nog steeds stijgen. 'We zien de voorbije 24 uur nog steeds een verdere en sterkere stijging van de cijfers. Dat ligt in de lijn der verwachtingen. Het is op dit moment te vroeg om een impact van de maatregelen te voelen', zei Steven Van Gucht op de persconferentie.

Gisteren meldde het centrum bijvoorbeeld een stijging van 462 besmettingen, vergelijkbaar met het cijfer vandaag.

Wanneer de piek bereikt wordt, kan het crisiscentrum niet zeggen. 'We hebben met de maatregelen een sterke inpact op het verloop van de besmettingen. Door de maatregelen zwakken we de piek af, maar verleggen we hem ook in de tijd. Onze maatregelen hebben zeker een impact, dat is zeker,' aldus Van Gucht.

Het crisiscentrum beklemtoont dat we de maatregelen goed moeten opvolgen. 'Het is weinig waarschijnlijk dat we op 5 april alle maatregelen kunnen lossen’, vreesde het crisiscentrum, dat verwacht dat een aantal maatregelen zullen behouden blijven, al kunnen sommige misschien tijdelijk opgeheven worden. Alles hangt af van het verdere verloop van de verspreiding van het virus.

Maar dat dit een hele inspanning vraagt van de bevolking, beseft het centrum. Zeker in een weekend waarin de zon schijnt. Maar samenkomen met vrienden of in groep gaan wandelen, naar zee gaan... het mag echt niet. Buitenkomen is een goed idee, maar doe het alleen of met je gezin. En het mag alleen in de nabijheid van de woning. Met de auto naar een bos rijden, mag niet. Met de fiets mag wel natuurlijk. Maar dus niet in een grote groep.

Voorts roept het centrum ons op om een nieuwe routine te zoeken: tijd maken om te koken, een boek lezen, klusjes in de tuin of in huis. En praat over je gevoelens met mekaar, vraagt het centrum.

Overigens is er ook nieuws over het aantal mondmaskers. Er zijn intussen 5 miljoen nieuwe maskers geleverd. Een andere lading met 5 miljoen maskers is onderweg en wordt op korte termijn verwacht. Ze worden alle onmiddellijk verdeeld aan prioritaire groepen, aldus het centrum.