Naam verbindingsofficier was al gezuiverd op moment van uithaal Jambon

Op het moment dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de verbindingsofficier van de politie in Turkije vol in de wind zette, drie dagen na de aanslagen van 22 maart, waren commissaris-generaal Catherine De Bolle en de directe chef van de officier al tot heel andere conclusies gekomen. Dat schrijft Paris Match.

Ter herinnering: Jambon verwijt verbindingsofficier Sébastien Joris dat hij te laksis omgesprongen met Turkse informatie over de arrestatie aan de Syrische grens van Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf een jaar later zou opblazen op Brussels Airport. “Hier heeft geen dienst, geen directie, geen politieapparaat, maar wel één persoon uit het politieapparaat geblunderd”, zei Jambon op 25 maart in de Kamer, als uitleg waarom hij premier Charles Michel zijn ontslag had aangeboden.

Jambon zette de schijnwerpers dus vol op de verbindingsofficier, inclusief het verwijt dat hij “geblunderd” had. Nochtans, zo schrijft Paris Match nu, was een vergadering bij de politie daags voordien al tot een heel andere conclusie gekomen.

Concreet ging het om een bijeenkomst van verbindingsofficier Joris, zijn directe chef Peter Debuysscher en politietopvrouw De Bolle. Samen kwamen ze volgens het Franse blad tot het besluit dat het vooral misgelopen was bij DJSOC Terro, de centrale dienst bij de federale gerechtelijke politie die intussen ook meermaals onder vuur is gekomen in de onderzoekscommissie.

Nog een dag eerder, op 23 maart, had de intussen veelbesproken bijeenkomst plaatsgevonden met naast Jambon, De Bolle en een reeks toplui van de politie onder anderen ook N-VA-voorzitter Bart De Wever. Jambon verzekerde begin deze week dat daar geen geclassificeerde informatie ter sprake kwam, maar enkel de tijdslijn over wat er met de Turkse informatie was gebeurd. Volgens Paris Match nam niemand daar de verdediging van Joris op zich.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen