Videospeler inladen...

Is deze "coronaregering" opstap naar regering met groenen en socialisten? CD&V: "Geen afspraken over gemaakt"

Er zijn "geen afspraken gemaakt of gesprekken gevoerd" om de minderheidsregering-Wilmès II op termijn uit te breiden met socialisten en groenen. Dat verzekert CD&V-voorzitter Joachim Coens in "De zevende dag". Deze week legde de tijdelijke regering-Wilmès II de eed af. N-VA viel uiteindelijk uit de boot, en sommigen denken dan ook dat de socialisten en groenen op termijn mee in de regering zullen stappen.

Afgelopen dinsdag  legde de nieuwe regering-Wilmès II de eed af op het koninklijk paleis. Nu ja, zo nieuw is die regering niet. Dezelfde partijen (Open VLD, MR, en CD&V) maken er deel van uit, en de ministers blijven ook op post.

De ploeg krijgt nu wel tijdelijk meer macht en meer ruimte om te investeren en snel beslissingen te nemen in volle coronacrisis . Zes maanden zal de "coronaregering" aan zet blijven. 

Federaal failliet

Die oplossing kwam uit de bus toen een regering met de N-VA én de PS vorige week afsprong. Voor de N-VA toont dat aan dat een stabiele federale regering niet meer mogelijk is.

"Als je in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog niet overeen kan komen, kunnen we hier dan eindelijk eens conclusies uit trekken?", roept N-VA-voorzitter Bart De Wever op in "De zevende dag".

Trouwens, ook SP.A-voorzitter Conner Rousseau reageert teleurgesteld dat een andere oplossing niet mogelijk bleek. "Dit is het verhaal van een oude politiek die er niet in slaagt om zichzelf te overstijgen", zegt hij. 

Vivaldisering

Sommigen denken dan ook dat de tijdelijke regering onder MR-premier Sophie Wilmès een opstapje is om de N-VA ook de rest van de komende vijf jaar buitenspel te zetten.

Professor politicologie Carl Devos van de UGent spreekt in dat kader van een "vivaldisering". Dat verwijst naar de naam voor een regering zonder de N-VA. Die zogenoemde  "Vivaldi-coalitie" met socialisten, groenen, liberalen en CD&V zou dan in de steigers worden gezet na zes maanden met deze "coronaregering".

Maar CD&V-voorzitter Joachim Coens benadrukt dat daarover geen afspraken zijn gemaakt. "Vivaldi gaat over vier seizoenen (Coens verwijst naar het vioolconcert van de componist Vivaldi met de naam "De vier jaargetijden", red.), en we zijn al het tweede seizoen. We gaan nog naar de zomer en straks zitten we in de herfst. Daarover gaat het wat mij betreft niet. Er zijn daar wat mij betreft geen enkele afspraken of voorafnames over gemaakt", verzekert hij.

Bekijk hier het volledige politieke debat in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen