Regering verwacht nog 14 miljoen chirurgische mondmaskers

De regering verwacht deze week nog 14 miljoen chirurgische mondmaskers en 1,2 miljoen mondmaskers van het type FFP2. Dat heeft minister Philippe De Backer zondagavond bekendgemaakt.

poj

Zondagnacht ontvangt ons land, zoals eerder aangekondigd, een levering van meer dan zes miljoen mondmaskers. De levering bestaat uit zes miljoen chirurgische mondmaskers en 147.000 mondmaskers van het type FFP2. Ze zouden onder meer worden gebruikt in rusthuizen, door gezinshulpverleners en verenigingen voor gehandicapten. De vliegtuigen, richting Luik, zijn onderweg.

Eerder deze week werden ook al 5,5 miljoen chirurgische mondmaskers en 253.000 FFP2-maskers geleverd in ons land. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt blij te zijn met de komst van de maskers. 'Daarmee kunnen we onze zorgverleners, de mensen die in de frontlinie staan, de bescherming bieden die ze nodig hebben.'

De beter beschermende FFP2-maskers zijn bedoeld voor het medisch personeel dat in direct contact staat met besmette personen. Chirurgische mondmaskers zorgen ervoor dat de drager geen anderen kan besmetten, maar hij of zij kan zelf wel nog besmet raken.

De regering zegt er alles aan te doen om geplaatste bestellingen te ontvangen. 'We verwachten deze week nog 14 miljoen chirurgische mondmaskers én 1,2 miljoen mondmaskers van het type FFP2', preciseert De Backer. Wanneer de maskers precies zullen toekomen, is niet duidelijk.

'We blijven dit zeer nauw opvolgen en zullen er, net zoals de voorbije weken, alles aan doen om elke bestelling te securiseren en de leveringen tijdig te laten plaatsvinden. We verdelen de mondmaskers in het land volgens het huidige model. We benadrukken dat we niemand in de steek laten', aldus nog minister De Backer.

Nog volgens de minister laat de regering geen kans onbenut zoveel mogelijk mondmaskers naar België te halen. 'Op dit moment blijven we permanent de markt onderzoeken, en zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk mondmaskers naar België blijven halen.'

Minister De Backer staat aan het hoofd van de taskforce die als doel heeft tekorten aan te pakken.