Spanje gaat robots inzetten in strijd tegen coronavirus

De Spaanse regering onderhandelt over de aankoop van 4 robots die elk tot 80.000 mensen kunnen testen op het coronavirus. Op die manier zou Spanje tot 100.000 mensen per dag kunnen testen. Het nieuws werd bekendgemaakt Raquel Yotti, de directrice van het Carlos III Instituut voor Volksgezondheid.

Spanje is met 1.756 doden en meer dan 28.600 bevestigde gevallen na Italië het zwaarste getroffen land van Europa. De uitbraak vertoont voorlopig geen tekenen van vertraging. Het aantal doden in vergelijking met een dag eerder was zondag met meer dan 400 gestegen. Een toename van meer dan 30%.

Volgens de Spaanse premier Pedro Sanchez heeft zijn land sinds de burgeroorlog van 1936-39 – waarin ongeveer een half miljoen mensen omkwamen – niet meer zo’n dramatische situatie meegemaakt. Zijn socialistische regering heeft een week geleden de noodtoestand uitgeroepen. Sanchez heeft voorlopig geen plannen om de beperkingen, die hij de strengste in Europa noemde, verder uit te breiden.

Cruciaal is volgens de premier de uitbreiding van het aantal tests. Daarom zijn een extra miljoen tests aangekocht die in 15 minuten een uitslag geven. Al meer dan de helft van die tests is geleverd. Nog eens zes miljoen tests zijn onderweg. Het land heeft daarvoor een bestelling van meer dan 25 miljoen dollar geplaatst bij Chinese leveranciers.

Robots zijn ideaal voor tests

Daarnaast worden 4 robots, die elk tot 80.000 tests per dag kunnen uitvoeren, snel in Spanje geleverd. Volgens Raquel Yotti van het Carlos III Instituut voor Volksgezondheid, zijn de robots nuttig aangezien die geautomatiseerde tests kunnen uitvoeren.

Ook Chinese autoriteiten en ziekenhuizen voeren het gebruik op van artificiële intelligentie (AI) en robots om symptomen van Covid-19 te identificeren, nieuwe behandelingen te vinden en de verspreiding van de ziekte te volgen.

Omdat het coronavirus besmettelijk en moeilijk te beheersen is, is het veiliger voor artsen en gezondheidswerkers om interactie met potentiële dragers te vermijden. Door het hoge besmettingsgevaar worden steeds meer robots en andere geautomatiseerde technologieën ingeschakeld. 

Het Zhongnan-ziekenhuis in de Chinese miljoenenstad Wuhan vormt de kern van de uitbraak van Covid-19. Dat dwingt het ziekenhuis ertoe om zich aan te passen aan de snel evoluerende epidemie. Op de radiologieafdeling gebruiken medewerkers AI-software die CT-scans van longen kan lezen en analyseren om symptomen van longontstekingen geassocieerd met Covid-19 te bespeuren. De technologie helpt overwerkt personeel om patiënten te screenen en voorrang te geven aan besmette patiënten voor verder onderzoek.

Net als in andere landen is er ook in Spanje een groeiende bezorgdheid over overbevolkte ziekenhuizen en een tekort aan apparatuur, zoals beademingstoestellen en medische maskers. Ricard Ferrer, voorzitter van de Spaanse organisatie voor intensieve geneeskunde, zei op de openbare omroep TVE dat hij verwachtte dat er over acht tot tien weken zo’n 10.000 patiënten op de intensive care zouden zitten.

In Madrid heeft het leger een conferentiecentrum omgebouwd tot een gigantisch geïmproviseerd ziekenhuis. De militairen worden ook ingezet om Madrileense verpleeghuizen te desinfecteren, waar grote aantallen sterfgevallen zijn vastgesteld.

Van de 17 Spaanse regio’s is Madrid het zwaarst getroffen, met 60% van de sterfgevallen in het land.

Meer