Direct naar artikelinhoud
Vijf vragen

Philippe Beutels (UA): ‘In Nederland gaat de situatie stilaan richting Italiaanse taferelen’

Een Italiaanse verpleegster troost een collega bij het wisselen van de shift in het Cremona-ziekenhuis, waar de strijd tegen het coronavirus onverbiddelijke doorgaat.Beeld AFP

Europese ziekenhuizen zetten zich schrap voor de strijd tegen corona. Maar hoe schrap moeten ze zich zetten? En kan het gezondheidssysteem de eerste golf coronazieken aan? Professor Philippe Beutels en zijn collega’s van UAntwerpen kunnen nu Europese gezondheidssystemen met elkaar vergelijken.

U lanceerde een website waar we Europese gezondheidssystemen kunnen vergelijken. Waarom precies?

“Overheden proberen op dit moment vooral de verspreiding van het Covid-19-virus tegen te gaan. Dat moet er in de eerste plaats voor zorgen dat onze ziekenhuizen niet overspoeld worden met zieken, zoals we dat in Italië op 11 maart hebben zien gebeuren en wat nog steeds aan de gang is. We weten nu allemaal wat er gebeurt wanneer een gezondheidssysteem kraakt. Deze berekening kan helpen om inschattingen te maken wanneer de gezondheidssystemen in verschillende landen onder druk komen te staan. We zullen achteraf in analyses kunnen zien hoe de verschillende landen met die druk zijn omgegaan en hoe creatief ze zijn geweest in het uitbreiden van hun capaciteit.”

Hoe vergelijkt u die Europese gezondheidssystemen?

“We zijn op zoek gegaan naar alle indicatoren die kunnen helpen om een beeld te geven van de weerbaarheid van die systemen. Denk aan de capaciteit van ziekenhuisbedden, het aantal artsen en de gezondheidszorguitgaven per land. Die indicatoren vergelijken we met de impact van Covid-19 op de Europese landen. Daarvoor kijken we naar het aantal mensen dat op dit moment is opgenomen in ziekenhuizen. Maar omdat Europese landen met verschillende detectiesystemen werken, kijken we ook naar het aantal geaccumuleerde sterfgevallen. Dat is op dit moment de beste manier om de druk op het gezondheidssysteem te meten.”

Kan u al inschatten of het Belgische gezondheidssysteem het zal houden?

“Neen. België heeft meer tijd gehad dan Italië om zich op die periode voor te bereiden. We zullen ook hier een gelijkaardige piek meemaken van mensen die zich ziek melden. Door de band genomen geldt voor elk Europees land hetzelfde: de capaciteit van bedden op intensieve zorg en het bijbehorende personeel is beperkt en zal mogelijk onvoldoende zijn. België heeft een goede basiscapaciteit van 1.900 bedden, en daar zijn er ondertussen 759 bij gekomen. Ook de doorstroom van patiënten is grondig uitgewerkt.”

Voor welke landen houdt u uw hart vast?

“We zien in onze berekeningen dat in Spanje en Nederland de druk enorm toeneemt. Kijken we naar het aantal sterfgevallen per ziekenhuisbed, dan zien we dat, behalve in Italië, vooral de druk op Spanje momenteel al zeer sterk is. In vergelijking met de situatie in Italië op 11 maart is de druk in Spanje op 21 maart al driemaal zo hoog. Maar ook in Nederland zien we dat de situatie stilaan richting Italiaanse taferelen gaat. In Italië is de druk op het gezondheidszorgsysteem intussen zes keer groter dan vorige week.”

Wat kunnen we uit die cijfers leren?

“Voor politici kunnen deze cijfers handig zijn om een betere inschatting te maken van wat er nog zal komen. De boodschap is simpel: Europese landen moeten de situatie van 11 maart in Italië zo lang als mogelijk uitstellen. Landen kunnen ook leren van elkaar. Waarom leidt eenzelfde druk in land A wel tot problemen en in land B niet. Dat kan belangrijk zijn om de crisis te beheersen.”