Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

België wil zieken massaal testen: ‘Een land op slot zetten, is niet genoeg om coronavirus te stoppen’

Een container verspert de grensovergang in Hoogstraten op een sluipweg naar Nederland.Beeld Thomas Sweertvaegher

Het coronavirus blijft zich verspreiden in België. Juist daarom wil de overheid zieken massaal gaan testen, wat momenteel niet gebeurt. ‘Een land op slot zetten, is niet genoeg om het coronavirus te stoppen’, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een speciale taskforce, onder leiding van minister Philippe De Backer (Open Vld), moet de testcapaciteit snel en drastisch verhogen. De Belgische laboratoria, universiteiten, farmaceutische sector en de biotechbedrijven zullen hiervoor nauw samenwerken. Ze willen de kennis van bestaande laboratoria op elkaar afstemmen en de aanvoer van benodigde reagentia voor de coronatests verbeteren.

“We waren al hard aan het werk rond de testcapaciteit, maar met de taskforce gaan we nog een stap verder”, zegt De Backer. “Het is in het belang van alle burgers dat we goed kunnen testen waar nodig.” In ons land worden elke dag 2.000 tests voor het coronavirus uitgevoerd, in 29 laboratoria. Maar lang niet iedereen met symptomen wordt getest. Dit gebeurt momenteel alleen bij de zwaarste gevallen. De Backer wil geen concreet streefcijfer vooruitschuiven. “Zo veel mogelijk tests is het doel.”

Zuid-Korea en Singapore

De maatregel is geen toeval. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft duidelijk gemaakt dat het verhogen van het aantal tests een belangrijke succesfactor is in de strijd tegen het coronavirus. Mensen grondig testen is noodzakelijk om de groeicurve van het virus goed in kaart te brengen en af te vlakken. Het is ook broodnodig om, eenmaal voorbij de piek, het virus te blijven monitoren om een nieuwe opflakkering te vermijden.

“Een land op slot zetten is niet genoeg om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, zegt WHO-expert Mike Ryan bij de Britse BBC. Volgens Ryan is het belangrijk om snel op zoek te gaan naar mensen die ziek zijn, zodat zij geïsoleerd kunnen worden. Juist daarom moet er zo veel mogelijk worden getest. In landen als Zuid-Korea en Singapore wordt er bijvoorbeeld direct getest bij vermoeden van besmetting. De twee landen zijn er op die manier in geslaagd om de verspreiding van het coronavirus drastisch in te dammen. 

Zuid-Korea bijvoorbeeld voert sinds januari elke dag 10.000 tests uit, op een bevolking van 51 miljoen. Als een besmetting wordt vastgesteld, kan de overheid kort op de bal spelen. De omgeving van de zieke wordt  gescreend. Wie in hetzelfde gebouw woont of werkt, krijgt een uitnodiging om zich te laten testen. Met behulp van onder meer bewakingscamera’s, het gps-signaal van de smartphone en betalingen met bankkaarten wordt nagegaan waar de zieke de laatste dagen is geweest.

Belangrijke week

Didier De Cannière en Guy-Bernard Cadière, twee chirurgen van het Brussels Sint-Pietersziekenhuis, roepen de overheid in een open brief alvast op om systematische tests uit te voeren. Op die manier kan ook het medisch personeel, dat nu niet altijd weet wie besmet is en wie niet, beter worden beschermd. “Voldoende beschikbaarheid van tests is, zoals iedereen begrijpt, een belangrijk element in de strijd tegen de epidemie”, schrijven De Cannière en Cadière.

Het wordt sowieso een belangrijke week in de strijd tegen het coronavirus. De hoop is dat over enkele dagen de stijging van het aantal nieuwe Belgische bestemmingen vertraagt door de opgelegde maatregelen. Is dat niet het geval, dan zal de overheid wellicht opnieuw en strenger moeten ingrijpen, zo voorspelt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Dan kan je enkel nog escaleren naar een lockdown zoals in Noord-Italië of Wuhan.”