Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

‘Onze kinderen worden geweigerd in de opvang van scholen en crèches, omdat het kinderen van zorgpersoneel zijn’

Een leerling werkt op de computer in het Heilig Hartinstituut in Heverlee. Sommige scholen blijken geen opvang te voorzien voor kinderen wier ouders in de zorgsector werken, uit angst voor besmetting.Beeld Aurélie Geurts

Enkele scholen en crèches weigeren kinderen van zorgend personeel uit angst voor een mogelijke coronabesmetting, zo blijkt uit enkele getuigenissen. ‘Er stonden deze week drie mensen huilend bij de personeelsdienst.’

en

“Het is heel fijn dat mensen de afgelopen dagen applaudisseerden voor de zorg, maar het is ook erg dubbel. Heel veel mensen tonen hun solidariteit, maar onze kinderen worden wel geweigerd in de opvang op scholen en crèches, omdat het kinderen van zorgpersoneel zijn?” Philip Rijkers, hoofdarts in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, vertelt dat sommige van zijn collega’s te horen kregen dat er voor hun kinderen geen plaats meer was op school. Zij zouden immers door het beroep van hun ouders een hoger risico op besmetting kunnen lopen. “Dit is een groot maatschappelijk probleem.”

Ook in het ziekenhuis Klina in Brasschaat kwamen afgelopen week werknemers met soortgelijke verhalen aankloppen bij de personeelsdienst. “‘Uw partner kan toch voor de kinderen zorgen?’, klonk het op een school”, zegt Joanne De Roeck van de dienst communicatie. “Maar die man kan niet elke dag van thuis werken, dus ontstond er een probleem.”

Domus Medica, dat de belangen van huisartsen behartigt, schrikt niet van de verhalen. “Ik kan er geen getal op kleven, maar ik hoor ook zulke verhalen”, zegt voorzitter Roel Van Giel. Toch is de richtlijn van de Vlaamse regering duidelijk: scholen moeten opvang voorzien voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep uitoefenen. Dat geldt zeker voor de kinderen van dokters en verplegers. Zij draaien nu vaak overuren in een poging de coronacrisis te bedwingen. 

Ook vraagt de regering aan kinderopvang om open te blijven. Al is het beeld daar meer diffuus: sommige crèches sluiten de deuren omdat openblijven financieel onhoudbaar is geworden.

Verbaasd

Zowel de onderwijskoepels als de regering, die benadrukken dat het belangrijk is dat iedereen de regels rond opvang in scholen en crèches volgt, geven aan officieel geen weet te hebben van geweigerde kinderen. Wel bevestigen ze dat er op de werkvloer enige ongerustheid leeft over mogelijke besmetting via kinderen van zorgend personeel. “Maar dit verbaast mij toch”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Het is net de eerste doelstelling van het openhouden van de scholen dat de opvang van kinderen van ouders met een cruciaal beroep gevrijwaard blijft.”

Bij het Imeldaziekenhuis begrijpen ze dat er in crèches enige ongerustheid bestaat over de kans dat kinderen van verzorgend personeel het virus meedragen. “Maar als ons personeel die boodschap krijgt, terwijl ze zich dubbel plooien om het ziekenhuis draaiende te houden, werkt dat heel demotiverend”, zegt Kathleen Vermeulen van de dienst communicatie. Ook De Roeck herkent dat. “Deze week stonden er drie mensen huilend aan het kantoor van de personeelsdienst omdat ze niet wisten wat ze moesten doen.”

Paasvakantie

Voor alle duidelijk: de scholen en crèches die opvang van kinderen van zorgpersoneel weigeren, zijn een minderheid. “Er zijn ook crèches die zeggen: breng ze dan maar naar ons, wij nemen wel extra kinderen op”, zegt Rijkers. Woensdag vroeg bijvoorbeeld het UZ Brussel studenten om zich op te geven als babysit voor de kinderen van de 3.800 werknemers van het ziekenhuis. In twaalf uur tijd meldden zich 671 kandidaten. “Daar zijn heel veel studenten en jongeren bij”, zegt woordvoerder Gina Volkaert. “Het toont de solidariteit binnen de maatschappij aan.”

Die solidariteit zal binnenkort broodnodig zijn. “Als straks de paasvakantie begint, zal er sowieso een oplossing moeten worden gezocht voor onze kinderen”, zegt Van Giel. “Het is tegen dan dat we de grootste piek in opnames verwachten.” Binnen de Vlaamse regering valt te horen dat hierover wordt overlegd. Voor concrete pistes is het momenteel nog te vroeg.