Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Hoe voorkomen we dat we er binnen een paar weken als halve neanderthalers gaan uitzien?

Uit kappersgebrek heeft de Leuvense student Silvio Spiniello er zelf de tondeuse in gezet.Beeld RV

Kappers mogen blijven doorwerken, maar zelfs de sectorfederatie Coiffure.org vindt dat een slecht idee. Dan maar zelf ons haar knippen? Ook dat is niet zonder risico’s, lachen haarstilisten.

“We gaan de kappers toch niet besmetten? #homemadekapsel.” Dat tweette de Leuvense student Silvio Spiniello (22) afgelopen vrijdag, vergezeld van drie foto’s als bewijs: een met nog een korte bles haar, eentje met halfgeschoren kapsel en tot slot het eindresultaat, een broske. “Ik heb zuiderse roots, mijn haar groeit heel snel”, zegt Spiniello. “Drie weken geleden ben ik nog maar naar de kapper geweest en ik had het gevoel dat ik al terug moest. Aangezien dat onveilig aanvoelde, heb ik dan maar zelf de tondeuse genomen.”

Het coronavirus bracht België nu bijna een week in ‘lockdown light’. Daardoor moesten alle niet-essentiële winkels en handelaars sluiten. Voor kappers geldt dat verbod niet. Zij mogen klanten blijven ontvangen, maar slechts één per keer én er moet voldoende afstand behouden blijven. “Leg mij eens uit hoe je als kapper op anderhalve meter van je klant kan blijven en toch je werk doen?” Menige kapperszaak begrijpt de redenering van de overheid niet en sluit toch de deuren (DM 19/03).

Bij weinig Vlamingen zal dat op onbegrip stuiten, maar feit is wel: hoe voorkomen we dat we er binnen een paar weken als halve neanderthalers gaan uitzien? Sommige inwoners van het Chinese Wuhan, waar de coronapandemie naar alle waarschijnlijkheid is ontstaan, zitten al 56 dagen in lockdown. Dan begint het kapsel van sommigen weleens vreemde vormen aan te nemen en is zelf ingrijpen gerechtvaardigd, toch?

Wachtrij van hier tot in Wuhan

Nils D’Joos, haarstilist bij het Antwerpse Costa Del Kapsalon, vindt van niet: “Als iedereen zelf zijn haar begint te knippen, vrees ik dat er na de periode van zelfisolatie bij elke kapperszaak een wachtrij van hier tot in Wuhan zal staan. (lacht) Maar doe gerust, hé, het valt altijd wel nog op te lossen, maar je zal even geduld moeten hebben.”

Geavanceerde zelfsnits in laagjes raadt de kapper uit Antwerpen zeker af, maar rond de oren wat bijknippen, of een froufrou finetunen, kan volgens hem wel lukken. D’Joos: “Als je je frou wil verkorten, is de ultieme tip: doe het droog, in natuurlijke val. Als je haar nat is, is het elastisch en langer. Knip je dan je froufrou op de wenkbrauw, dan komt die op droog haar een halve centimeter hoger.”

De Wakko-kapper Jitske Van de Veire heeft nog een aanbeveling: doe het bij voorkeur niet zelf, laat het door uw partner of huisgenoot doen, zelfs al is die een ongelofelijke klungel. “Waan je niet de beste kapper van België, zelf recht knippen is gewoon heel moeilijk”, zegt Van de Veire. “In de spiegel werk je met een projectie en dat is heel verwarrend. Vraag je partner ook om het heel voorzichtig te doen. Neem kleine verdelingen. Liever eerst een beetje te weinig dan te veel.”

Voor zijn kersvers kort kopje heeft rechtenstudent Silvio Spiniello zijn vriendin om hulp gevraagd. “Aan mijn achterhoofd geraakte ik niet. Mijn lief vroeg eerst: ‘Ben je wel zeker?’, maar uiteindelijk had ze zoiets van: tja, het is jouw haar. (lacht) Ik ben wel al de hele dag de FaceTime-oproepen van mijn moeder aan het negeren.”

Scherpe schaar

Goed gerief is essentieel, zegt D’Joos. Als je een tondeuse gebruikt, werk dan altijd met een opzetstuk en zorg dat het goed is vastgeklikt. Mocht je een schaar ter hand nemen, gebruik dan liefst een fatsoenlijk model, geen keukenschaar. “Hoe scherper, hoe beter”, zegt de kapper uit Antwerpen. “Een keukenschaar is niet scherp, maar bot. Als je daarmee knipt, duw je je haar eigenlijk weg, er wordt niets afgeknipt. Heb je niets beters in huis, probeer je schaar dan wat te slijpen.”

How to cut your own hair’ – op YouTube kun je duizenden tutorials van beautybloggers en zelfverklaarde influencers bekijken om het haar zelf in de plooi te krijgen, maar D’Joos raadt die niet aan. “Geloofwaardige kappers promoten dat niet”, zegt hij. “De enige die er nog iet of wat mee wegkomt, is de Nederlandse Alice Olsthoorn, die duizenden views op haar filmpjes haalt. Het resultaat is niet super slecht, maar zij doet het eigenlijk ook maar om te entertainen.”

Sinds deze week deelt het Hasseltse kapsalon Geoganic tips op zijn socialemediakanalen om de komende periode met ordentelijk haar door te komen. Een ervan is om de juiste shampoo te gebruiken, of uw haar zelfs eens een tijd niet te wassen en het wat vettig te laten worden. 

“Wat je zeker niet moet gaan doen, is zelf je haar kleuren”, zegt Van de Veire. “Ik weet dat heel veel vrouwen nu over hun grijze uitgroei stressen, maar laat het even verwilderen, want als het oranje uitslaat, kunnen we het écht niet fixen. Ik ga zelf ook wachten, want ik weet wat er allemaal kan mislopen.”

‘Haar blijft groeien’

De Amerikaanse journalist Claire Lampen schreef afgelopen week een stuk in New York Magazine over zelf kapper spelen in tijden van corona. Haar credo: ga er gewoon voor. “In deze periode van een overweldigende onzekerheid zijn er heel weinig dingen zeker, maar hier is er één: als je haar hebt, zal het blijven groeien. Dus waarom er geen plezier aan beleven? Misschien besteed je een nutteloos uur alsnog op een productieve manier en eindig je met wat nieuwe kapperskills.”

Silvio Spiniello moet het alleszins niet bij zijn vriendin proberen. “Als ik het haar van mijn lief onder handen zou nemen, mag je me nadien naar het ziekenhuis afvoeren. En niet met corona, maar met een blauw oog.”