Direct naar artikelinhoud
Openbaar vervoer

Alles wat u moet weten over de ‘treindienst van nationaal belang’

Alles wat u moet weten over de ‘treindienst van nationaal belang’
Beeld Baert Marc

Spoorwegmaatschapij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel zijn vandaag gestart met een ‘treindienst van nationaal belang’. Ze houden die minstens tot 5 april aan. Vooral 's avonds rijden er veel minder treinen. 

Er zijn bij de spoorbedrijven steeds meer zieken, waardoor stilaan tekorten dreigen op cruciale plaatsen. Dat zou zware gevolgen kunnen hebben: van ‘honderden geschrapte treinen per dag’ tot zelfs een volledige stopzetting van het spoorverkeer op sommige delen of zelfs op het volledige spoornet.

Door over te schakelen op een ‘treindienst van nationaal belang’, weten reizigers waar ze aan toe zijn en zouden ze niet voor onverwachte verrassingen mogen komen te staan, stellen de NMBS en Infrabel. Het aangepaste aanbod is vooral gericht op essentiële verplaatsingen, dus op mensen die de trein moéten nemen. 

Gevolgen voor het treinverkeer

• Sommige IC-treinen (Intercity) rijden de hele dag, andere rijden minder frequent.

• Eén op de twee S-treinen (voorstedelijk aanbod) rijdt rond de stadszones van Brussel, Gent en Antwerpen.

• De meeste L-treinen (lokale treinen) en bepaalde S-treinen rijden enkel tijdens de spitsuren.

•  De meeste P-treinen (piekuurtreinen) en de volgende treinen rijden niet:

- IC Bergen – Brussels Airport-Zaventem – Doornik

- IC Antwerpen-Centraal – Leuven

- IC Turnhout – Antwerpen-Centraal

- IC Antwerpen-Centraal – Brussel-Zuid

- IC Namen – Maubeuge

- IC Bergen – Aulnoye-Aimeries

- L Jurbeke – ‘s-Gravenbrakel

• Het treinaanbod zal sterk verminderd zijn vanaf 20 uur. De meeste L- en S-treinen vanaf 20 uur en IC-treinen vanaf 21 uur zijn geschrapt.

"Reizigers wordt aangeraden om in het bijzonder voor vertrekken na 19 uur de routeplanner te raadplegen", klinkt het. Een gedetailleerd overzicht van de alternatieve treindienst vind je op de website van de NMBS.

Afstandsregels

NMBS en Infrabel garanderen dat er ook met de nieuwe dienstregeling genoeg plaats is op de treinen voor ‘social distancing’. 

De voorbije dagen was gemiddeld maar 8 procent van de zitjes bezet, en 10 procent tijdens de spitsuren, terwijl de ‘treindienst van nationaal belang’ ongeveer 75 procent van het aantal beschikbare plaatsen op een normale weekdag biedt.