Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Burgemeester Izegem aanwezig op ‘straatfeest’: ‘Hier was niks mis mee’

Bert Maertens.Beeld BELGA

In Izegem heeft de politie afgelopen zaterdag een evenement met een dj en biertjes stilgelegd. Ook burgemeester Bert Maertens (N-VA), die in de straat woont, was er. Maar hij ontkent dat er iets fout is gebeurd.

Een dj en wat bier na een zonnige middag: een inwoner van Izegem stelde dit weekend vast dat er in zijn straat een feestje werd gebouwd, tegen de geldende maatregelen rond het coronavirus in. Tientallen mensen uit de straat luisterden, vanuit hun tuin of vlakbij de dj, naar de muziek. Onder hen de burgemeester, schrijven Het Nieuwsblad en De Gentenaar.

De buurtbewoner contacteerde de politie, die het feest stillegde en alle aanwezigen aanmaande om naar binnen te gaan.

Burgemeester Bert Maertens ziet geen graten in het evenement. Een goedbedoeld initiatief, en ‘zeker geen buurtfeest’, zegt hij. “Een hartverwarmend initiatief ter ere van het medisch en zorgpersoneel in deze moeilijke tijd. Niets mis mee.” En nog volgens Maertens ook helemaal niet onveilig: “Iedereen was gevraagd om de muziek vanop afstand te beluisteren. De meesten – zoals ik – deden dat gedwee en kwamen niet van hun tuin. Een paar gezinnen zijn wel bij de dj-set gaan staan. Maar ook zij stonden ver genoeg uit elkaar.’”

Al geeft Maertens op zijn website ook toe: “We moeten er wel over waken dat zo’n initiatief niet leidt tot iets wat beschouwd kan worden als samenscholing, ook al staan de mensen ver genoeg van elkaar. Na een kort overleg met de politie bracht ik daarom ook zelf de boodschap aan de mensen dat het initiatief beter gestaakt werd.”

Experts benadrukken dat het van levensbelang is om de geldende maatregelen goed op te volgen. En dat betekent vooralsnog: buitenkomen met een grote groep mensen mag niet. Het is immers niet ondenkbaar dat we naar een strengere lockdown moeten als de verspreiding van het coronavirus niet wordt afgeremd.

Video wordt geladen...