Sociaal akkoord bij Douwe Egberts: brugpensioen op 55 jaar

Directie en vakbonden bij Douwe Egberts hebben een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de stopzetting op 13 januari 2017 van de productie in de vestiging in Grimbergen. Door de sluiting, die al op 15 september werd bekendgemaakt, verliezen 274 werknemers hun job. Het akkoord, dat voorziet in brugpensioen op 55 jaar, werd woensdagavond goedgekeurd door 80 procent van de betrokken werknemers.

blg

“Er is vooreerst een SWT-regeling (het vroegere brugpensioen) voorzien vanaf de leeftijd van 55 jaar. Als de aanvraag in die zin wordt goedgekeurd komen een 30-tal werknemers hiervoor in aanmerking. Voor de andere werknemers zijn premies voorzien zoals de opzeggingsvergoeding, anciënniteitspremie en dergelijke. In het kader van het eenheidsstatuut met bedienden krijgen arbeiders een ontslagcompensatievergoeding. Er wordt ook een tewerkstellingscel opgericht om snel een nieuwe job te vinden”, aldus vakbondssecretaris Luc De Bast (ACV).

Volgens de vakbondsman gaat het om een evenwichtig akkoord. “Het waren geen gemakkelijke onderhandelingen maar de uiteindelijke premies zijn hoger dan gemiddeld bij herstructureringen in de sector van de voedingsnijverheid”. De Bast wijst er bovendien op dat er in het sociaal akkoord ook voor een aantal doelgroepen onder de werknemers zoals deeltijds werkenden, mensen in tijdskrediet en loopbaanonderbreking en interimarbeiders een financiële regeling voorzien is.

Nadat de productie op 13 januari stopgezet is zullen een aantal van de getroffen werknemers nog even aan de slag kunnen blijven om de fabriek volledig stil te leggen. “Er blijven daarnaast nog 190 bedienden aan het werk die niet actief zijn in de productie maar bijvoorbeeld in de verkoop. Zij blijven voorlopig werken op de site in Grimbergen, maar zullen op termijn verhuizen naar een andere plek in de regio. Het is op dit ogenblik nog onduidelijk waar dat zal zijn. Hierover wordt binnenkort een sociaal overleg georganiseerd”, aldus de vakbondsman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen