Van Gucht: gebrek aan testmateriaal is nu niet zo'n groot probleem

Van Gucht© photo news

‘We willen allemaal zo veel mogelijk gaan testen. Maar zolang niet elke schakel in de ketting gegarandeerd is, creëer je met een dergelijke oproep alleen maar valse verwachtingen.’ Dat zegt viroloog Marc Van Ranst. Volgens zijn collega Van Gucht is het vooral in een latere fase belangrijk om snel en veel te kunnen testen.

bbd

Op dit moment worden in ons land enkel personen met coronasymptomen getest als ze tot de risicogroep behoren, bijvoorbeeld door hun leeftijd of door de aanwezigheid van andere aandoeningen. Anders dreigt een tekort aan reagentia in de laboratoria. De regering vaardigde een verbod op zelftests af, omdat er twijfels zijn bij de accuraatheid ervan.

Verschillende dokters pleiten ervoor om meer mensen te testen op het nieuwe coronavirus. De medici zeggen dat ze nu vaak mensen behandelen van wie ze niet eens weten of ze besmet zijn met het virus of niet. 'Als we weten dat een patiënt besmet is, dan nemen we extreme voorzorgsmaatregelen. Maar als we dat niet weten, dan doen we dat niet', zei doktrer Didier de Cannière (Soint-Pietersziekenhuis) in Terzake. Van de meeste patiënten voor wie we zorgen, weten we het niet, zei de chiriurg nog.

Politieke partijen sluiten zich aan bij die vraag. In Terzake bevestigde bevoegd minister De Backer (Open VLD) dat onze overheid inspanningen doet om te kijken hoe we meer kunnen gaan testen.

Groenen

Groen en Ecolo pleiten voor eenn grootschalige testcampagne op het virus. Iedereen die symptomen van het coronavirus vertoont of die in contact is geweest met een bevestigde coronapatiënt, moet een test kunnen laten afnemen, ongeacht zijn of haar leeftijd of andere risicofactoren, zo vinden de Groenen.

'De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept alle landen op om zo veel mogelijk te testen op het coronavirus, bij symptomen en als de patiënten genezen zijn. Maar in ons land wordt er weinig getest omdat er te weinig reagentia zijn’, zeggen beide partijen.

De Groenen pleiten ervoor om bij alle universitaire en private laboratoria de nodige materialen om te testen op te vorderen. En voorts zeggen ze: ‘We dringen ook aan op een helder en coherent beleid waarbij zo veel mogelijk wordt getest, met prioriteit voor de gezondheidsberoepen.'

N-VA

Ook N-VA'er Lorin Parys dringt aan op massale tests. 'Zonder snelle en veralgemeende testen, vliegt iedereen, van gezondheidswerkers, beleidsmakers tot epidemiologen, blind. De waarheid is dat we geen idee hebben van het werkelijk aantal infecties, we weten alleen dat het gerapporteerde aantal besmettingen niet klopt omdat we niet genoeg testmateriaal hebben om iedereen met symptomen te testen', voert hij aan.

De PS en het cdH vragen trouwens ook een grootschalige testcampagne.

Van Ranst

Viroloog Marc Van Ranst zegt dat het niet zo eenvoudig is: ‘Voor een grootschalige testcampagne hebben we op dit ogenblik het nodige personeel en ook het probleem van de reagentia raakt door nieuwe buitenlandse leveringen stilaan opgelost. Maar we hebben geen grote hoeveelheden van het gespecialiseerde afnamemateriaal, met name de staafjes met borsteltje om hetgeen getest wordt uit het keelgat te halen.’

Zijn collega Steven Van Gucht kreeg in Terzake ook de vraag over het opvoeren van de tests.

Hij stelde dat ons land nu 2.000 tot 2.500 mensen per dag test: patiënten die zwaar ziek in het ziekenhuis zijn opgenomen en mensen die in de zorgsector werken en elke dag in contact komen met patiënten.

Van Gucht gaf toe dat er een onverwacht probleem was opgetreden toen de toevoer van reagentia (chemische producten die nodig zijn bij de test) plots stokte. Alle landen waar een uitbraak van het virus is, willen nu immers gelijkaardig testmateriaal.

'Nu niet nodig'

Maar volgens Van Gucht is het nu niet zo'n probleem. 'We zitten in een fase waarbij we mensen uit mekaar halen, zorgen dat ze in hun kot blijven. We willen de verspreiding tegengaan. Als we later de maatregelen zouden versoepelen, moeten we wel snel op de bal kunnen spelen zodat, als het virus ergens weer opduikt, we meteen de besmette mensen kunnen isoleren.' En in dat geval moeten we natuurlijk wel snel weten wie besmet is en wie niet.