© BELGAIMAGE

België vernietigde vorig jaar stock FFP2-maskers, zonder ze te vervangen

België heeft vorig jaar een strategische voorraad van miljoenen beschermende mondmaskers van het type FFP2 vernietigd. De maskers hadden hun vervaldatum bereikt, maar uit besparingsoverwegingen werden ze niet vervangen.

LEES OOK. Welk mondmasker dient nu precies waarvoor?

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

LEES OOK. Nog 43 miljoen mondmaskers op boodschappenlijstje

De zowat zes miljoen FFP2-mondmaskers werden aangekocht naar aanleiding van de H1N1-griepepidemie in 2009. Omdat de maskers hun vervaldatum hadden bereikt, werd vorig jaar besloten om ze te vernietigen. Uit besparingsoverwegingen heeft minister Maggie De Block besloten de stock niet te hernieuwen, zo schrijft het Franstalige weekblad Le Vif maandag op zijn website.

Het weekblad baseert zijn informatie op een kopie van het proces-verbaal van de bijeenkomst van de Risk Management Group op 6 februari.

Roteren

De FOD Volksgezondheid werkt aan een plan om een roterende voorraad uit te rollen, klinkt het in een reactie van het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Een strategische voorraad was gestockeerd bij Defensie, maar “niet in goede omstandigheden”, aldus het kabinet. De stock is in 2017 vernield omdat de maskers onbruikbaar waren geworden.

Daarop is aan de FOD Volksgezondheid gevraagd om een plan voor een nieuwe strategische voorraad voor te bereiden. Daarbij wil men anders te werk gaan. “Om de fouten van het verleden te vermijden” werkt de FOD aan een roterende voorraad, waarvan een deel regelmatig opnieuw op de markt wordt gebracht.

“Dat is uiteraard meer complex, en het vraagt meer tijd, maar het aankopen van maskers zonder plan komt neer op verspilling van belastinggeld”, aldus het kabinet.

Zoektocht

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 zoeken de Belgische autoriteiten alom naar beschermingsmaskers, onder meer van het type FFP2.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer