Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht: "Meer mensen testen op coronavirus wordt vooral belangrijk in tweede fase van epidemie"

Het zou nuttig geweest zijn om van meet af aan meer mensen te testen op het coronavirus, maar we hadden niet de nodige hoeveelheid van reagentia (chemische producten) om meer testen uit te voeren. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht in "Terzake". Meer testen wordt belangrijker bij een tweede fase van de epidemie, om een heropflakkering te vermijden. 

"Op dit ogenblik worden er in België 2.000 tot 2.500 coronatesten per dag uitgevoerd. Dat is niet zo slecht, maar ik ben akkoord dat dit beter zou moeten kunnen", zegt Van Gucht.  "Maar het probleem is dat wij met een acuut probleem geconfronteerd zijn, namelijk de toevoer van reagentia (chemische producten, red.) die plots vertraagde, waardoor we onze capaciteit niet kunnen hebben opdrijven op het moment dat wij dat wilden." 

Concreet wil dat zeggen dat momenteel alleen de patiënten met zware symptomen en het verzorgend personeel getest worden. Mensen met lichte symptomen die wellicht ook besmet zijn, worden alleen in quarantaine gezet, zonder test. 

"Op dit ogenblik is het eigenlijk minder belangrijk om uitgebreid te testen omdat we in een fase van de epidemie zitten waarin we aan social distancing doen, afstand bewaren, en thuis blijven", zegt Van Gucht. "Dat is onze strategie om de transmissie van het virus te vertragen en stop te zetten. Of we nu testen of niet, dat gaat daar niet veel aan veranderen. Iedereen moet in zijn kot blijven, besmet of niet, dat is belangrijk."

"Maar er gaat een volgende fase van de epidemie volgen, wanneer we dit onder controle krijgen, hopelijk binnen enkele weken. Dan zijn we er nog niet van af, want dan blijft er continu een risico dat dit virus weer gaat opduiken. Dat kan uit het buitenland komen of vanuit een ongekende bron in eigen land. Dan moeten we terug in die fase gaan waar we heel snel kunnen testen, de positieve gevallen identificeren, en die mensen te vragen zich twee weken te isoleren, om hun contacten in kaart te brengen om op die manier de epidemie verder te bestrijden."

Grootschalige testcampagne?

Eerder vandaag had collega-viroloog Marc Van Ranst gezegd dat een grootschalige testcampagne momenteel niet realistisch is. "We willen allemaal zoveel mogelijk gaan testen, maar zolang niet elke schakel in de ketting gegarandeerd is creëer je met een dergelijke oproep alleen maar valse verwachtingen", zegt Van Ranst.

"Voor een grootschalige testcampagne hebben we op dit ogenblik niet het nodige personeel. We hebben ook geen grote hoeveelheden van het gespecialiseerd afnamemateriaal voor de testen, met name de staafjes met borsteltje om wat getest wordt uit het keelgat te halen", aldus Van Ranst. 

Bekijk hier het volledige interview in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen