En plots wil iedereen bleekwater als ontsmettingsmiddel: “We moeten nu zelfs op zaterdag javel produceren”

Hans Geerts, zaakvoerder van javelproducent Loda, beleeft door de coronacrisis extra drukke tijden. © bvdl

Loda, de producent van bleekwater of javel in Beerse, moet door de coronacrisis een serieus tandje bijsteken. Door de massale vraag naar javel als ontsmettingsmiddel draait het bedrijf op het industrieterrein Beerse-Zuid op volle toeren. “We moeten nu zelfs op zaterdag ook javel gaan produceren”, legt Hans Geerts, zaakvoerder van Loda, uit.

Bart Van den Langenbergh

De start van de lenteperiode is voor Loda in de Biezenstraat in Beerse elk jaar een drukke periode, maar door de coronaperikelen is het nu wel hectisch geworden bij de producent van javel. Het bedrijf kan de vraag naar bleekwater als ontsmettingsmiddel amper bijhouden.

© rr

“De Belgische overheid heeft nu eindelijk ook ingezien dat javel kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel. Woonzorgcentra, apotheken en dokterspraktijken krijgen van de overheid de raad om alles te ontsmetten met bleekwater. Onze telefoon staat sindsdien roodgloeiend. Ook de Civiele Bescherming klopte al bij ons aan”, vertelt Hans Geerts, zaakvoerder bij Loda.

Particulieren kunnen niet rechtstreeks bij Loda terecht. De bussen javel in allerlei concentraties worden verdeeld aan de belangrijkste supermarktketens en ook via groothandels in België. “Heel wat mensen beginnen deze periode traditiegetrouw ook aan de lenteschoonmaak en kopen javel aan. Dat valt nu samen met de coronacrisis. We hadden gelukkig al een grote voorraad producten staan”, zegt Hans Geerts. “Maar we moeten nu echt wel een tandje bijsteken. Ons team van dertig personeelsleden is druk in de weer en de zes productielijnen draaien op volle toeren. Door de drukte moeten we nu ook op zaterdag produceren. We kunnen gelukkig ook een beroep doen op enkele medewerkers van het maatwerkbedrijf A-kwadraat uit Turnhout, het vroeger Amival.”

Langere wachttijden

Gelukkig zijn er bij de personeelsleden van Loda nog geen ziekteverschijnselen vastgesteld. Om dat zo te houden, is het bedrijf op de industriezone Beerse-Zuid afgesloten voor buitenstaanders. “We zijn onlangs ook gestart met de verpakkingen voor onze producten zelf te maken. Zolang we genoeg grondstoffen en verpakkingen hebben, kunnen we nog net volgen”, schetst de zaakvoerder.

“We hebben wel geen chauffeurs meer om het bleekwater te verdelen en doen een beroep op externe transportfirma’s. Dat levert nu wel wat langere wachttijden op omdat externen niet meer in onze gebouwen mogen. We moeten alle producten zelf laden, wat ook extra tijd kost.”

Hoe juist ontsmetten?

Heel Europa kreunt intussen onder het coronaprobleem en dat merken ze ook bij de javelproducent in Beerse. “We leveren niet alleen aan groothandels en supermarkten in België, maar we hebben ook een belangrijk klantenbestand in Nederland en in Scandinavië. In de Nederland is de vraag naar javel verdubbeld tot verdrievoudigd”, voegt Hans Geerts daaraan toe.

“We waren al langer bezig om in Frankrijk binnen te geraken, maar dat was niet gemakkelijk. Door de coronacrisis krijgen we nu toch vragen vanuit Frankrijk om daar ook javel te gaan leveren.”

Loda krijgt ook veel telefoontjes met vragen over hoe en met welke producten alle oppervlakten goed ontsmet kunnen worden. De producent publiceerde daarom op de website een tabel met de juiste concentraties en hoeveelheden er nodig zijn voor een goed resultaat.

www.loda.be