Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Advies UZ Gent: ‘Meest verzwakte patiënten niet op intensieve zorg’

Een Covid-19-patiënt wordt beademd.Beeld Photo News

Het UZ Gent adviseert in een interne richtlijn zijn artsen over de opname van zwakke patiënten op intensieve zorg: de meest verzwakten worden niet meer opgenomen, of ze nu besmet zijn met Covid-19 of niet.

Hoe bepaal je in de praktijk, indien nodig, welke patiënt je nog kan behandelen en welke niet? De ethische commissie van het UZ Leuven adviseerde vorige week al om voor de patiënten met de beste levenskansen te kiezen. Het UZ Gent heeft dat advies nu in een concrete richtlijn voor al zijn artsen gegoten. 

Het UZ Gent koos voor de zogenaamde Clinical Frailty Scale (CFS), een internationaal erkende ranking van personen volgens fitheidsgraad. Die ranking maakt abstractie van leeftijd en legt vooral de nadruk op functionaliteit. De schaal werkt met 9 categorieën, gaande van heel fit en behoorlijk fit, over alle gradaties van hulpbehoevendheid, tot terminaal ziek.

Bij de drie fitste categorieën, gezonde personen en mensen met lichte tot matige onderliggende chronische medische aandoeningen die onder controle zijn, is er geen enkele twijfel. Die worden nog opgenomen op intensieve zorg, ongeacht de aandoening waarmee ze binnenkomen.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

Geval per geval

De tussenklasse zeg maar, mensen die zeer kwetsbaar zijn, veel achterliggende problematieken hebben, hulp nodig hebben bij het huishouden of hulp bij het wassen en aankleden, zullen geval per geval worden bekeken. “Hierbij zullen we kijken naar de reversibiliteit van de reden voor opname, die samenhangt met de duur waarvoor de patiënt beademd moet worden”, stelt professor Dominique Benoit, hoofd intensieve zorg van het UZ Gent. “Iemand uit die groep die binnenkomt met vocht in de longen bijvoorbeeld, en enkele dagen beademd moet worden, zal geholpen worden. Iemand met Covid-19, en belangrijke bijkomende medische problemen, die lange tijd beademd moet worden, wellicht niet meer. Maar we zullen elke beslissing op een professionele manier nemen, na overleg met drie artsen.”

De drie zwakste categorieën, de meest verzwakte patiënten, worden niet meer opgenomen op intensieve zorg. Of ze nu met corona besmet zijn of een andere aandoening hebben. Professor Benoit: “We spreken hier over patiënten die heel afhankelijk zijn van zorg. Mensen die sowieso al een hele grote kans hadden om in de komende maanden te overlijden, los van deze pandemie. We moeten er namelijk voor zorgen dat we door onvoldoende bedcapaciteit geen oversterfte induceren bij patiënten met een grote kans op jarenlange overleving.”

Lees ook het standpunt: ‘Het zal uw moeder maar zijn die wordt opgegeven in naam van de strijd tegen dit virus.’

Palliatieve zorg

Patiënten die niet meer toegelaten worden op intensieve zorg worden uiteraard niet aan hun lot overgelaten. Benoit: “Veel van die patiënten wonen nu al in een woon-zorgcentrum. De bedoeling is dat hen daar de best mogelijke comfortzorg of palliatieve zorg aangeboden wordt. Vanuit het UZ willen we ook ondersteunen, door geriaters te sturen die in de woon-zorgcentra mee de beslissing kunnen maken.”

Ook in andere UZ’s wordt momenteel een gelijkaardige denkoefening gemaakt. Daar vond men het nog te vroeg om erover te communiceren. Ook professor Benoit begrijpt heel goed dat de kwestie bij de bevolking bijzonder gevoelig ligt. Maar een andere keuze is er volgens hem niet. “Je kon je voor deze pandemie ook al vragen stellen bij de doorverwijzing van zwaar zorgbehoevende patiënten naar intensieve. Maar omdat wij zoveel capaciteit aan intensieve zorg hebben, werd het debat hierover nooit echt gevoerd. Nu zitten we in een situatie dat we niet anders meer kunnen dan hierover praten.”